Fildelning

"Utan Ipred kan vi inte göra film"

Av: 

Johan Arkert

NYHETER

Filmskapare kräver att politikerna ställer sig bakom lagen

Utan Ipredlagen kommer det inte bli några fler svenska filmer i framtiden.

Den varnigen utfärdar nu filmskaparna bakom filmen Låt den rätte komma in i ett kritiskt brev riktat till alliansens partiledare.

– Märkligt, fegt och arrogant att inte ställa sig upp för det som är rätt, säger John Nordling, filmproducent till aftonbladet.se.

28 miljoner kronor, 400 medarbetare och fyra års arbete. Det var vad som krävdes för att färdigställa filmen Låt den rätte komma in. Tio dagar efter premiären kunde en kopia av filmen laddas ner av fildelare.

– Man blir förbannad när någon snor ens grejer. I vårt fall råkar det vara i digital form. Men jag ser ingen skillnad på om någon snor min cykel på gatan, säger John Nordling.

"Kan stjälas av vem som helst"

Tillsammans med regissören Tomas Alfredsson och Carl Molinder har han skrivit ett öppet brev till alliansens partiledare där de kräver att politikerna tydligt ställer sig bakom Ipred i sin helhet.

– Om detta tillstånd fortsätter, kommer vi inte att kunna försörja oss på vårt arbete. Vi får byta jobb, eller flytta härifrån. I förlängningen – inga filer att dela, skriver de i brevet.

Nu kräver de att alliansens partiledare tydligt tar ställning för införandet av Ipredlagen i dess helhet.

– Det här kommer ur vår frustration över att fyra års arbete och 400 medarbetares arbete ligger ute på nätet och kan stjälas av vem som helst. Varför ställer de sig inte upp och tydligt försvarar upphovsrätten och privat ägande? säger John Nordling.

"Inte ha råd eller lust att göra film"

Han varnar för att om fildelningen i Sverige får fortsätta som i dag så kommer det inte göras några fler filmer i Sverige i framtiden.

– I förlängningen är piratkopiering ett extra stort problem i Sverige som tillhör en liten språkgrupp. I slutändan kommer folk inte ha råd eller lust att göra, musik, film eller böcker och läromedel.

Hur ser du på Ipredlagens utformning?

– Jag är ingen jurist. Jag är en filmproducent. Men jag tycker att det är viktigt att man inte förvanskar grundkonceptet med lagen. Allt det försämrrar villkoren för oss som jobbar med kultur i Sverige. Man måste tala om det här på ett vettigt sett. Det är ingen som är emot fildelnng. Det är en teknik. Det vi är emot är stöld. Att kultur skulle vara gratis är en vanföreställning. Alla blir förbannade när deras arbete stjäls.

ANNONS

Den omåttligt populära Muminmuggen "Fiske" finns nu till 30% rabatt hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Fildelning