Kaffe ökar risken för hallucinationer

Storkonsumenter ser oftare spöken

Kaffe kan orsaka hallucinationer, visar forskning från universitetet i Durham.

Dricker man mer än sju koppar kaffe om dagen ökar risken för att se och och höra saker som inte finns – och även att se spöken.

Personer som har ett högt koffeinintag är tre gånger mer benägna att höra röster än de som har ett lågt koffeinintag. De känner också oftare närvaron av icke-existerande personer.

Det uppger forskare från University of Durham som har studerat 200 elever och deras koffeinintag. Personer som dricker motsvarande sju koppar kaffe om dagen eller mer har jämförts med de som dricker mindre än en kopp.

De vanligaste hallucinationerna bland de som drack mycket kaffe var att se saker som inte var där, höra röster eller känna närvaron av döda människor, uppger Sky News.

Tre procent hör röster

Förutom kaffe kan även te, choklad, koffeinpiller och energidrycker ge samma effekt.

Hallucinationer är nödvändigtvis inte ett tecken på psykisk sjukdom. Cirka tre procent av befolkningen hör regelbundet röster, enligt forskarna.

En förklaring till resultaten är att koffein förvärrar effekterna av stress, menar de.

När man är stressad frigörs hormonet kortisol som eventuellt kan leda till hallucinationer. Kroppen producerar extra mycket kortisol när man har konsumerat koffein.

Dricker mer kaffe

Doktor Charles Fernyhough som är medförfattare till studien påpekar dock att forskningen endast visar ett samband mellan koffeinintag och benägnheten att hallucinera. Det behöver inte vara så att det är koffeinet som ligger bakom.

– En tolkning kan också vara att studenter som hallucinerar oftare använder koffein för att klara av sina erfarenheter, säger han till Sky News.

Publisert: