Överskattat!

Av: Stefan Holm

Publicerad:
Uppdaterad:

Här är böckerna, filmerna och skivorna du INTE behöver må dåligt om du missar.

1 av 3

LONDON. Stressad av alla måste-göra-listor?

Lugn, den som inte söker äventyr kan ligga kvar på sofflocket.

Richard Wilson har skrivit en bok om 101 saker du INTE måste göra innan du dör.

– Vem bryr sig om delfiner och kinesiska muren när man kan sitta i en fåtölj och titta ut genom fönstret?

Ungefär så går han på.

”Can’t be arsed – 101 things not to do before you die” har blivit en storsäljare i Storbritannien. Som titeln antyder känner författaren för dem som inte får ändan ur vagnen, som inte omvandlar listorna till personliga mål.

De finns i dag i ett oräkneligt antal, förteckningarna över vad en person ska ha sett, ätit, besökt, läst, upplevt och hört innan hon trillar av pinn.

150 titlar på webbshop

Hysterin tog fart 1999, då Dave Freeman och Neil Teplica gav ut resguiden ”100 saker att göra innan du dör”. I dag erbjuder enbart internetbokhandeln Amazon över 150 titlar på temat. Det finns bland annat en bok om 50 fiskarter du måste ha fångat innan du dör. Ska du äta fångsten och behöver något att dricka till finns det 100 belgiska öl som, förstås, är ett måste innan du dör.

Sådana listor kan upplevas som stressande, inte minst av en icke fiskeintresserad helnykterist som föredrar att ta det lugnt.

”Det finns inga måsten”

Tv- och radioproducenten Richard Wilson klargör dock att det inte finns några måsten. Med humor och eftertanke baissar han allt från skivor och filmer till upplevelser och resmål.

Det går att leva ett liv utan att simma med delfiner, hoppa bungyjump och ha flygplanssex, försäkrar britten. Han ser inte ens någon anledning till att duscha i ett vattenfall eftersom den som gör det kan halka och bli bestulen på kläderna.

– Det här är ett motangrepp på de självbelåtna ärthjärnor som betraktar sina egna liv som en sammanställning av fullträffar. För dem finns inget utrymme för misslyckanden. Allt måste vara strålande, inget kan bara var okej. ”Livet är för kort”, säger de som om de vore de enda som förstår sig på dödligheten, skriver Richard Wilson.

I hans värld är livskvalitet förenat med biljard, pubbesök och bakluckeförsäljning, att prata med vänner, titta på tv och sitta i fåtöljen med en god bok.

Publicerad: