”Jag känner mig kränkt”

Publicerad:
Uppdaterad:

MALMÖ. Pingstpastor Åke Green har uteslutits ur IOGT-NTO – för att han uttalat sig negativt om homosexuella.

– Jag fattar det inte, säger han. Jag är arg och känner mig kränkt. Jag trodde det var en organisation som sysslade med nykterhetsfrågor och inte med åsiktsregistrering.

Sparkas ut från iogt-NTO Pingstpastorn Åke Green passar inte in hos nykterhetsorganisationen. ”Tydligen är homosexuella medlemmar värda mer än kristna”, säger han.

Pingstpastorn Åke Green blev världskändis när han 2003 i en predikan på Öland starkt kritiserade och ifrågasatte de homosexuella. Han hävdade bland annat att de i större utsträckning än andra ägnade sig åt tidelag och pedofili.

Han anmäldes för hets mot folkgrupp, men friades av Högsta domstolen.

Utesluts av styrelsen

Nu har han dömts – av nykterhetsorganisationen IOGT-NTO.

I tisdags fick han ett brev undertecknat av IOGT-NTO:s generalsekretare Stefan Berg:

”Styrelsen konstaterar att dina återkommande nedsättande uttalanden om gruppen homosexuella strider mot IOGT:s och NTO:s grundsatser och program. Av den anledningen beslutar styrelsen att utesluta dig ur förbundet.”

Brevet har gjort Åke Green upprörd:

Legat lågt med uttalanden

– Det talar helt emot deras egna stadgar, konstaterar han. Enligt dem får alla vara med, oavsett ras, religion eller nationalitet. Men tydligen är homosexuella medlemmar mer värda än de kristna.

– Jag ligger i dag lågt i mina uttalanden om homosexuella och jag har aldrig agerat mot dem i nykterhetsorganisationens namn.

Han gick med IOGT-NTO för fyra år sedan efter en värvningskampanj man hade.

Jurister undersöker nu om uteslutningen är laglig.

Pelle Tagesson

Publicerad: