Angav terrorist – får 5 miljoner dollar

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-25

Flyginstruktör fattade misstankar mot 11 september-terrorist - tipsade FBI

Han tipsade regeringen om Zacarias Moussaoui - känd som "den tjugonde kaparen".

I belöning får flyginstruktören Clarence "Clancy" Prevost 5 miljoner dollar.

Zacarias Moussaoui är den ende som har blivit åtalad och dömd för inblandning i attackerna mot World Trade Center och Pentagon för snart sju år sedan. I fjol dömdes han till livstids fängelse och avtjänar just nu sitt straff på ett fängelse i Colorado. Zacarias Moussaoui har erkänt sex åtal om konspiration.

Att Moussaoui åkte fast är till stor del en mans förtjänst. Nu har Clarence "Clancy" Prevost belönats för sin insats. I torsdags mottog han regeringens check på 5 miljoner dollar, uppger CNN.

Betalade kursavgiften kontant

Clarence "Clancy" Prevost var flyginstruktör på skolan i Minnesota där Moussaoui gick för att lära sig flyga. Prevost blev misstänksam när eleven betalade kursavgiften på 8300 dollar med kontanter - närmare bestämt 100-dollarsedlar.

Men det var inte bara den kontanta betalningen på drygt 53 000 svenska kronor som gjorde Prevost misstänksam. Under ett samtal om pilgrimsfärder i samband med den muslimska högtiden Ramadan frågade instruktören om Moussaoui var muslim.

– Jag är ingenting, skrek eleven.

Flyginstruktören gick därefter till sin chef och berättade om misstankarna.

– Vi vet ingenting om den här killen. Ändå lär vi honom hur man sköter spakarna på en 747:a (Boeing reds anm.), ska Clarence "Clancy" Prevost ha sagt till sin överordnade.

Ville flyga stora jetplan

Vid kursstarten förklarade Zacarias Moussaoui att målet var att kunna flyga en Boeing 747 från Heathrow flygplats utanför London till John F. Kennedy flygplats i New York. Instruktören tyckte det var konstigt med tanke på att Moussaoui endast hade 50 flygtimmar med ett enmotorigt plan i bagaget samt saknade flyglicens. De andra eleverna hade minst 600 flygtimmar.

Prevost förhalade kursen och lät Moussaoui titta på när de andra eleverna tränade i flygsimulatorn. En månad före attacken den 11 september 2001 greps Moussaoui. Anledningen var att han hade stannat i USA längre än vad som var tillåtet. Gripandet gjorde att terroristen satt fängslad under attackerna.