100-tal gripna i demonstration

Stort polisuppbåd gjorde ingripande i Stockholm

Ett hundratal nazister misstänks för hets mot folkgrupp.
Ett hundratal nazister misstänks för hets mot folkgrupp.

Polisen slog en järnring runt Nationalsocialistisk front och andra högerextrema grupper som samlats för demonstration på Östermalm i Stockholm.

Ett 100-tal personer greps misstänkta för hets mot folkgrupp.

Ett massivt polisuppbåd sattes in vid Karlaplan på Östermalm i Stockholm, där Nationalsocialistisk front och andra högerextrema grupper samlats för demonstration. Mellan tio och femton polisbussar, motorcyklar och hästar bevakade manifestationen.

När tåget satte sig i rörelse längs Karlavägen slog polisen en ring runt det. Karlavägen in mot centrum spärrades av längs båda sidor.

Skanderade

I samband med att mötet avslutades strax efter klockan 17 gjorde polisen ett ingripande mot folksamlingen.

114 personer greps misstänkta för hets mot folkgrupp.

– De skanderade och gjorde hälsningar, vilket uppfyllde rekvisiten för hets mot folkgrupp, säger Joakim Caryll, presstalesman vid polisen i Stockholms län.

Siffran på antalet gripna kan komma att ändras under kvällen. Polisen ska att göra en individuell prövning och välja ut de som är skäligen misstänkta. Resten släpps på fri fot.

Sammandrabbningar

Demonstranterna kom fram sin slutdestination på Östermalm vid 15.30 efter en rad smärre sammandrabbningar med motdemonstranter på vägen. Ett hundratal motdemonstranter kördes bort i bussar av polisen, då de ansågs utgöra en fara för den allmänna ordningen.

Fyra personer greps för olika ordningsbrott, bland annat våld mot tjänsteman.

– De skrek glopord och kastade föremål, säger Caryll.

Tidigare under dagen kom också uppgifter om oroligheter vid T-centralen i centrala Stockholm men när polisen kom fram till platsen var det lugnt.

Enligt Caryll är inga fler demonstrationer planerade under kvällen.

Publisert: