19-åring sköt sig i foten

Av: Marianne Berglund

Publicerad:
Uppdaterad:

Ville inte fortsätta sin militärtjänstgöring

19-åringen ville till varje pris mucka i förtid. Sköt sig i foten.
Foto: Jakob Lundqvist/ Värnpliktsnytt
19-åringen ville till varje pris mucka i förtid. Sköt sig i foten.

19-åringen blev i våras omflyttad från stadsskytt vid Livgardet till en annan tjänst, som dock inte motiverade honom alls.

Efter att han flera gånger påtalat sitt missnöje för befäl och förtroendemän – utan att situationen förändrades – tog mannen till egna medel och sköt sig själv i foten.

När 19-åringen insåg att han skulle tvingas byta tjänst ville han komma bort från lumpen.

– Det fanns ju alltid i bakhuvudet att om man blir skadad så får man åka hem. Jag kände inte för att fejka en skada och jag ville inte heller ringa på radion och säga "jag ger upp". Så jag tänkte att om jag skjuter mig i foten så måste de förstå att de inte kan ha mig kvar, säger 19-åringen till Värnpliktsnytt.

Tryckte pipan mot foten

Mannen var ute på övningsfältet i Kungsängen när han sköt sig själv med lös ammunition. Livsgardets informationschef, Veronica Brinck, berättar för Värmlands Folkblad att det var under en marsch den 9 april som händelsen ägde rum.

– Han samlade gruppen runt sig, tog av sig kängan, strumpan och tog av lösskjutningsanordningen. Tryckte pipan mot foten och tryckte av, säger hon.

Säkerhetsrisk

19-åringens kamrater kallade då på chefen som i sin tur ringde efter ambulans, som förde mannen till Karolinska sjukhuset. Det slutade med fyra stygn och omplåstring. Skottet missade en artär i foten med en halv centimeter.

19-åringen sjukskrevs och skickades hem. Pliktverket såg snabbt till att den värnpliktige slapp fortsätta sin tjänstgöring.

– En person som kan skjuta sig själv, betraktar vi som en säkerhetsrisk för sig själv och för andra, säger informationschefen Veronica Brinck till VF.

Enligt henne gav 19-åringen ingen annan förklaring till sitt eget agerande än att han visste vad han gjorde och att det var medvetet. Under de 10 år som Brinck arbetat inom försvaret har hon aldrig varit med om något likande.

Ångrar sig inte

19-åringen ångrar sig inte. Livgardet ser dock inte händelsen från en lika ljus sida.

– Förhoppningsvis kanske han inser om några år att han var omogen när han valde att göra något så dumt, säger den 19-åringens kompanichef till Vänrpliktsnytt.

Publicerad: