”Fler måste ta ansvar för Irak”

NYHETER

Södertäljes kommunalråd Anders Lago kräver handling när världsledarna möts i Stockholm

Foto: Johanna Melén
Södertäljes kommunalråd Anders Lago (s).

SÖDERTÄLJE. Sverige har tagit emot fler irakiska flyktingar än något annat land i EU eller Nordamerika.

Ingen har tagit emot så många som Södertälje, i förhållande till sin storlek.

Nu vill kommunalrådet Anders Lago ha något tillbaka.

– Fler måste agera för att skapa trygghet i Irak, säger han till aftonbladet.se.

Foto: AP
I april berättade Anders Lago för amerikanska kongressen om flyktingsituationen i Södertälje.

Anders Lago (s) har blivit världskändis. Han är kommunalrådet som suttit i kongressen i Washington och berättat att Södertälje tar emot fler irakiska flyktingar än vad hela Nordamerika gör. På fredag träffar Lago Iraks premiärminister Nuri al-Maliki för att prata flyktingar.

– Det är inte ovanligt med 15 personer i en och samma lägenhet. Härom veckan upptäckte vi åtta personer som bodde i ett skyddsrum, på madrasser på golvet, utan fönster och utan ventilation. Det är så flyktingmottagandet i Sverige ser ut i dag, säger Anders Lago.

Fler måste hjälpa

På bara några år har nära 7 000 irakier bosatt sig i Södertälje. Lago kallar det för den största befolkningsförändringen i modern tid i en svensk kommun. Han tycker det är självklart att vi ska ta emot människor på flykt, men fler måste hjälpa till.

När världens ledare med USA:s utrikesminister, Iraks premiärminister och FN:s generalsekreterare i spetsen samlas till konferens i Stockholm har kommunalrådet från Södertälje tre krav:

Att man gemensamt tar verkligt ansvar för att skapa trygghet i Irak.

– Hittills har nästan bara USA agerat i frågan. FN och EU har saknats, säger Anders Lago.

Att Iraks minoritetsgrupper skyddas. Många av de flyktingar som kommer till Södertälje tillhör landets minoritetsbefolkningar.

– Framförallt handlar det om den kristna gruppen. En lösning skulle kunna vara att införa särskilda skyddszoner för dem, precis som de själva har föreslagit, säger Lago.

Att fler insatser när det gäller flyktingarna görs. Både internationellt och nationellt i Sverige.

Arbetskraften finns

Dagens system innebär att den som kan själv får ordna sitt boende. Det gör att många flyktingar väljer orter där släkt och vänner redan bor, som i Södertälje. Det riskerar att leda till trångboddhet och arbetslöshet.

– Jag vill se ett system som gör det möjligt för folk att flytta. Det måste också finnas en öppenhet i andra kommuner för att ta emot flyktingar, säger Anders Lago.

Flyktingfrågan beskrivs ofta som ett problem. Men vad är det man faktiskt får om man välkomnar flyktingar till sin kommun?

– I den här gruppen är 40 procent akademiker men det finns också snickare, elektriker, bilmekaniker och andra hantverksutbildade. Det är sådan kunskap vi behöver i Sverige, säger Lago.

– Vi pratar ofta om arbetskraftsinvandring. Men bland flyktingarna finns redan mycket av arbetskraften. Men vi måste hitta vägar så att de också kommer i arbete.

Irakflyktingar i Sverige

Sedan den USA-ledda invasionen av Irak inleddes 2003 har drygt 38 200 irakier sökt asyl i Sverige. Drygt 17 424 har fått stanna.

Flest kom förra året. 2007 sökte nära 19 000 irakier asyl i Sverige. Drygt 9 800 fick uppehållstillstånd.

Av indistrualiserade länder tar Sverige emot flest irakflyktingar. 2007 sökte 5 500 irakier asyl i Grekland, 4 200 i Tyskland och 3 500 i Turkiet. I USA och Kanada sökte 1 027 irakflyktingar asyl förra året.