"Lukta och smaka innan du slänger"

NYHETER

Aftonbladets konsumentreporter: Så slänger du inte i onödan

Sluta storhandla, köp inte två för priset av en och lukta på maten istället för att titta på datumförpackningen så behöver du inte slänga lika mycket mat.

– Vi köper för mycket och packar våra kylskåp för fulla helt i onödan, säger Aftonbladets konsumentreporter, Karin Ahlborg.

Enligt en rapport som Konsumentföreningen Stockholm nu publicerat slänger vi svenskar i genomsnitt 100 kilo ätlig mat per person varje år.

Helt i onödan anser Aftonbladets konsumentreporter Karin Ahlborg. Hon menar att vi både kan spara plånboken och miljön genom att tänka till innan man handlar.

– Det största problemet är att vi är vana att storhandla. Ta inte två för en eller köp till multipris för då får man gammal mat i kylskåpet som man måste slänga sedan, säger Karin Ahlborg.

Förutom att man inte hinner äta upp tre leverpastejer innan de har gått ut innebär storköpsvanorna att vi fyller våra kylskåp till bredden.

Ser inte vad som finns i kylen

– Då ser man inte vad som finns i kylen och riskerar köpa samma saker som man redan har, säger hon.

Hon tycker även att många människor är alldeles för försiktiga och följer datummarkeringen på varorna lite väl slaviskt.

– Man får inte vara så rädd. Det går bra att både lukta och smaka. På så sätt märker man om varorna är okej. Det enda man alltid ska följa datummarkeringen på är charkuterier som korv och skinka eftersom man inte kan känna matförgiftningsbakterier på lukten. Men på färskt kött som inte är behandlat går det bra att lukta.

Hur ska bra mat lukta och smaka?

– Med mjölk så märker man på en gång för den smakar surt och smör blir härsket. Osten blir torr och trist men den går att äta. Färskt kött kan lukta lite konstigt när man tar ut det ur förpackningen. Då kan man ta ut den i luften i tjugo minuter och lukta igen. Luktar det bra då är det ingen fara.

Vad är det som slängs mest i onödan?

– Frukt och grönt eftersom man köper på sig för mycket. Det ligger i kylen och blir dåligt. Många tror att de ska äta mer frukt och grönt än de faktiskt gör, säger Karin Ahlborg.