Nyheter

Vildsinta bin fick gata avspärrad

NYHETER

Göteborg

Stora Nygatan i Göteborg spärrades av på söndagseftermiddagen.

Orsaken var att en svärm arga bin hade invaderat gatan.

– Det ringde en kille och sade att det var vildbin och sådana kan bli farliga, så vi ringde vår biexpert, berättar Lars Angbo, polisinspektör på Göteborgspolisen.

Det något ovanliga larmet kom till polisen strax före klockan 18. En bisvärm som hade byggt bo i ett stuprör hade spolats ner på gatan. En man som hade erfarenhet av att bli illa stucken, ansåg det säkrast att ta hjälp av polisen.

Ner i kanalen

En patrull åkte dit och spärrade av gatan. Räddningstjänsten ringdes dit och efter inrådan av biexperten spolades bina ner i Rosenlundskanalen.

– Vi tog det säkra före det osäkra. Vi ville ju inte att någon skulle bli illa stucken, det går ju både barn och vuxna där, säger Lars Angbo.

Det hela var snart avklarat och avspärrningarna kunde hävas.

Är det här något ni har gjort förut?

– Aldrig. Vi får larm om bisvärmar några gånger per år och då tar vi dit våra bikillar. Men det här var vildbin och då vill vi inte chansa, säger Lars Angbo.

På friarstråt

Anders Lindström, entomolog som forskar på honungsbin vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, skrattar först när han hör om de aggressiva bina i Göteborg.

– Troligen är det tambin, de svärmar så här års och kan bygga bon i exempelvis ett stuprör. Men de är inte farligare än vanliga bin.

Tycker du att det var rätt att spärra av gatan?

– Spontant kan jag tycka att det hade räckt med Anticimex men om ingen blev stucken så var det ju bra. Man ska ha respekt för bin, säger Anders Lindström.

Jenny Ryderstedt

ANNONS EXTERN LÄNK

REA hos Åhléns – upp till 50 % rabatt på massor av varor!

Åhlens

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter