Här stal de lösenorden

Publicerad:
Uppdaterad:

Från parkeringen utanför s-kontoret kopplade de upp sig på nätverket

behövde inte bryta sig in Genom att koppla upp sig med bärbara datorer från gatan utanför socialdemokraternas kontor i Skövde kunde spionerna se till att folkpartiet fick tillång till valhemligheter.
Foto: rolf andersson
behövde inte bryta sig in Genom att koppla upp sig med bärbara datorer från gatan utanför socialdemokraternas kontor i Skövde kunde spionerna se till att folkpartiet fick tillång till valhemligheter.

SKÖVDE

Här misstänks spionerna ha tagit sig in på socialdemokraternas nätverk.

De kopplade upp sig med bärbara datorer utifrån gatan.

Tre av fyra anställda på kansliet i Skövde fick sina lösenord stulna.

På parkeringen utanför socialdemokraternas kansli i Skövde misstänks spionerna ha avlyssnat datortrafiken.

78 gånger

I tvåvåningshuset på Lundenvägen arbetar socialdemokraternas försteombudsman i Skaraborg Stig-Olof Friberg. Det är med hans lösenord som flera folkpartister har tagit sin in på socialdemokraternas interna nätverk. Minst 78 gånger har inloggningar gjorts i hans namn - och flera gånger laddades hemliga dokument ner från socialdemokraterna.

Ytterligare två av Stig-Olof Fribergs kolleger fick sina inloggningsuppgifter stulna och socialdemokraternas utredning visar att även de använts av utomstående.

Anmäld för förtal

Nu misstänker säkerhetsföretaget som utreder intrången att någon har kommit över lösenorden genom att koppla upp sig utifrån kansliet på deras trådlösa nätverk.

Ordföranden i Liberala ungdomsförbundet väst, Nicklas Lagerlöf, har tidigare berättat att han fick lösenordet till Sapnet av en den lokale SSU-ombudsmannen Niklas Sörman. Men Sörman dementerar uppgifterna och har anmält Lagerlöf för förtal.

Enligt säkerhetsföretaget kan någon från en bil på gatan, med en bärbar dator, ta sig in i datasystemet på kansliet och avlyssna kommunikationen där. De kom in via det trådlösa nätverket.

Krypterad trafik

- Det är en av de teorier vi överlämnat till vår uppdragsgivare, socialdemokraterna, säger Kenny Jonsson på Sentor.

Den fjärde anställde på kontoret hade ett säkerhetssystem med kryptering. Hans lösenord läckte aldrig ut.

Ett av lösenorden från Skövde är det som använts vid 78 tillfällen mellan januari och mars.

Hur många gånger de andra två använts vill Kenny Jonsson inte berätta.

Mer om skandalen

Kerstin Danielson, Eric Tagesson

Publicerad: