Nyheter

Evakuerade: Det var en fruktansvärd resa

NYHETER

”Hade jag vetat hur fruktansvärd resan skulle bli hade jag stannat i Beirut”

Ett norskchartrat fartyg med 813 evakuerade svenskar från Libanon anlände tidigt på onsdagsmorgonen till Larnacas hamn på Cypern.

Många vittnade om en fruktansvärd resa.

Det var mycket kallt ombord på lastfartyget, som är anpassat för att frakta bilar och inte människor. Flyktingarna hade tillgång till vatten men fick inte något att äta under den långa båtresan. Människor tvingades sova på golvet och var fullt av flugor.

– Hade jag vetat hur fruktansvärd resan skulle bli så hade jag stannat i Beirut trots bomberna, säger en kvinna till TT:s utsända.

Barnen grät

Den första bussen med evakuerade svenskar anlände till ankomsthallen i Larnaca vid halv femtiden svensk tid. Barnfamiljerna fick stiga av först, och de var många. Barnen grät. Många hade traumatiska upplevelser bakom sig men ingen var allvarligt skadad, rapporterar TT:s utsända.

I ankomsthallen väntade mat och dryck. Här fanns också sjukvårdspersonal och stöd för dem som behövde någon att tala med om sina upplevelser.

På andra våningen i ankomsthallen hade ett vilorum med madrasser ställts i ordning och personal från Rädda Barnen stod beredd att ta emot. Nio frivilliga bosatta på Cypern hade också anmält sig för att hjälpa till att ta emot de svenska flyktingarna.

Vidare till Sverige

Utanför ankomsthallen väntade mängder av bussar på att slussa flyktingarna vidare. Sedan tidigare finns 52 evakuerade svenskar på Cypern och dessa kommer att få förtur i de plan som chartrats för att flyga hem svenskarna.

Ombord på lastfartyget Hual Transporter fanns, förutom svenskarna, 116 norrmän, 26 finländare, två danskar, 32 libaneser, 186 amerikaner samt en turkisk och en fransk medborgare, enligt norska UD-tjänstemän på tisdagen.

Tog tio timmar

Lastbåten nådde Larnaca efter tio timmars färd från Libanon. Flera av passagerarna har varit ombord i mer än 16 timmar.

– Normalt tar resan mellan sex och åtta timmar, men vi tvingades att ta en annan rutt efter önskemål från israelerna som kontrollerar farvattnen, sade norska UD:s representant ombord, Haakon Svane, till nyhetsbyrån NTB.

– Vi har sjuka, gravida, gamla och barn ombord. Många är trötta men glada över att vara ute ur området. Efter omständigheterna har resan gått bra, säger Svane.

Inväntar klartecken

Det grekiska fartyg som chartrats av Sverige för evakueringen av svenskarna och som stoppats av Israel har ännu inte fått tillstånd att gå in i hamnen i Beirut. Enligt svensk UD-personal på plats i Larnaca är tidsplanen nu att fartyget ska anlända till Beirut vid åttatiden på morgonen lokal tid. Fartyget har plats för 1200 flyktingar som i så fall kan vara framme i Larnaca vid 21-tiden i kväll, rapporterar TT:s utsända.

Läs mer

Tidigare:

TT

ANNONS

Lindex basplagg 3 för 2 – handla barnens kläder och få den billigaste på köpet!

Extern länk från Lindex SE

Shoppa här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter