Shoppingbluffen

NYHETER

Så lurar affärerna oss att köpa mer

Foto: FREDRIK HOFGAARD
Lurad? Ramiz Taki, 13, Saiad Safari, 25, och Jasmine Taki, 19, är på shoppingtur i Kista-gallerian. Enligt Paco Underhill, som forskat i ämnet, är det detaljerna såsom högervarv, belysning och musik, som får oss att handla mer.

Butikernas hemliga knep lurar dig att shoppa mer än du tänkt.

Aftonbladet lär dig genomskåda fällorna.

Paco Underhill

- Shopping är ren vetenskap. Vi styrs av biologi när vi handlar, säger shoppingexperten Paco Underhill.

Om någon råkar röra din rumpa slutar du shoppa.

Men om butiken är byggd så att du går motsols köper du mer.

I 25 år har Paco Underhill och hans spanare gått runt i butiker och studerat kunder. Han har lärt sig exakt hur vi shoppar. Och hur man får oss att shoppa mer.

Dofter gör oss sugna

- Två tredjedelar av det vi köper hade vi inte tänkt köpa när vi gick in i butiken. Genom att bygga upp butikerna på rätt sätt lockar man kunderna till impulsköp, säger Paco Underhill.

Bakgrundsmusiken, dofterna - inget är en slump.

- På Åhléns i Stockholm har man placerat parfym och kosmetika vid entrén för att dofterna får oss att sänka garden, börja tänka på hur vi ser ut och gör oss mer shoppingbenägna, säger Paco Underhill.

Billig look

- På Willys har man sett till att butiken inte ska kännas för lyxig. Man har enkel belysning och packar inte upp varorna på hyllorna utan låter dem ligga i kartonger för att kunden ska tro att det de köper är extra billigt.

På Kista galleria i Stockholm kämpar familjen Taki för att hålla sig till inköpslistan. Trots det går de hem med impulsköp.

- Jag blir jättepåverkad av butikernas knep. På Ikea till exempel måste man gå igenom hela butiken för att köpa en liten grej och det slutar alltid med att man plockar med sig något extra, säger Larissa Taki, 47.

Högervarv och speglar - här är knepen

Hur påverkas du av butikernas knep?

Jill Sjölund