– Unga svenskar bäst i världen på fula ord

NYHETER

LUF:s Fredrik Malm chattade om trakasserier i skolan, tråkiga politiker och om hur han ska få sossarna på fall

Foto: Fredrik Malm, ordförande LUF.

   Fredrik Malm säger: Tjena, nu är jag inloggad

Chirola säger: Hej, Fredrik. Varför kritiserar du inte alla terrorister som USA och Israel och inte bara HAMAS, Hizbollah eller Islamiska Jihâd?

   Fredrik Malm säger: Jag kritiserar alla som kränker mänskliga rättigheter. Hamas är världens mest organiserade terroristgrupp så det är självklart att jag kritiserar dom. Jag kritiserar Israel och USA när dom gör fel också.

gustaf säger: Hur liberalt är det att tvinga på kommande generationer, våra barn och barnbarn, att ta hand om kärnavfallet som vi hela tiden producerar genom kärnkraften?

   Fredrik Malm säger: Hej Gustaf, problemet är ju att kol och olja spyr ut koldioxid i atmosfären hela tiden. Fördelen med kärnkraft är att den ger de utsläppen. De utsläpp som kommer kan vi ta hand om genom slutförvaring. Kärnkraften är inte fantastisk - men den är bättre än de flesta alternativ.

vicke vire säger: hej, vem vill du se som statsminister - är reinfeldt verkligen bäst? kan ni nte tänka er att samarbeta med andra partier som fi och miljöpartiet?

   Fredrik Malm säger: Hej Vicke, vi vill inte samarbeta med F! och Mp, de står för långt ifrån oss. Vem som blir statsminister tycker jag är upp till väljarna att bestämma, det största partiet brukar ju få de posten.

Volz säger: Vad tycker LUF om att man övergår till ämnesbetyg istället för kursbetyg på gymnasiet?

   Fredrik Malm säger: Folkpartiet är för ämnesbetyg. Det finns fördelar och nackdelar med båda systemen. Jag tycker att det viktigaste är att det blir fler steg i betygskalan.

FJ säger: Vad tycker LUF om förslaget om att skärpa djurskyddskraven på pälsfarmer? Tycker ni att pälsfarmning borde förbjudas?

   Fredrik Malm säger: Tjena FJ, vi säger nej till att förbjuda pälsfarmar. Man ska inte ge näringsförbud till sånt. Däremot ska givetvis djurskyddslagen följas. Jag läste förresten att vår djurskyddsmyndighet vill förbjuda folk att fiska - det verkar helt absurt! Den myndigheten måste vi verkligen styra upp när det blir maktskifte!

Victor säger: Vad anser du om Folkpariets hårdnande i flyktingpolitiken?

   Fredrik Malm säger: Tja Victor, jag tycker inte att folkpartiets flyktingpolitik blivit hårdare. Vi vill ha amnesti för gömda flyktingar (det vill inte sossarna), vi vill tillåta arbetskraftsinvandring (det vill inte sossarna), vi vill att apatiska barnen ska få stanna (det vill inte sossarna). Jag tycker du ska ställa frågan till SSU i stället - det är deras parti som deporterat tusentals flyktingar de senaste åren.

Malmberg säger: Tja! Jag är skeptisk till dagens bistånd eftersom det har en tendens att gå till diktaturledares jaguarer. Jag anser att välstånd byggs av fred, frihandel och demokrati, Vad tycker du Fredrik?

   Fredrik Malm säger: Jag instämmer till hundra procent! Dock vill en del människor sänka eller ta bort biståndet - det vill inte jag. Jag vill istället ändra biståndspolitiken så att pengarna går till rätt saker!

ocean säger: vad vill ni göra för förbättra den ekonomiska situationen för elever på gymnasium och högskolor?

   Fredrik Malm säger: På högskolan vill vi avskaffa fribeloppet så att det lönar sig att plugga och att man inte drar ned på bidrag när folk jobbar. För gymnasieeleverna kan man höja studiebidraget, men annars blir det ju det gamla vanliga som gäller - extraknäck och spara.

Tobbe säger: Tja fredde, vad tycker du om att tjejer har fått vänja sig vid att kallas hora i skolan?

   Fredrik Malm säger: Hej Tobbe, det är vansinnigt det där. Skolan måste faktiskt styra upp ordningsproblemen som finns. Man ska lära sig respekt i skolan - men som det är nu i sossarnas skola ligger Sverige i världstoppen i kränkande tillmälen mellan unga. Därför måste vi byta regering i höst!

varför säger: ni menar att vi ska ha makten över vårt eget liv, men vad säger ni om solidaritet med andra? man ska väl ändå ta hand om samhället i stort, efter allt så bor vi alla i detta samhälle, eller?

   Fredrik Malm säger: Hejsan Varför, bra fråga! Självklart ska man ställa upp för andra! Det gör vi ju bland annat genom att vi betalar världens högsta skatter också.

   Fredrik Malm säger: vi är inte bara solidariska genom skatt vill jag poängtera!!! Det finns många andra sätt också.

skolkaren säger: hej, varför sådant hetsade med betyg och ordningsregler? vad vill ni åstadkomma med det?

   Fredrik Malm säger: Betyg är bra för det motiverar till att plugga. Vi behöver välutbildade människor. Betyg är också ett kvitto på vad man lärt sig så därför tycker vi att det är viktigt och bra med betyg.

Rasmus säger: Hej! Hur har ni lagt upp taktiken för att vinna mot sossarna?

   Fredrik Malm säger: Vi sparkar mot smalbenen, filmar vid straffområdet och byter kant ofta... Nej skämt å sido. Det viktigaste är att föra fram vår politik och synliggöra deras misslyckanden. Jag vill poängtera att vi aldrig kommer att nå något maktskifte om det blir mer splittring i alliansen - vi måste hålla ihop mer! Vi i LUF försöker inte få någon uppmärksamhet genom att spöa dörrvakter heller - vi sysslar med sakpolitik i stället.

ocean säger: vad kan folkpartiet göra för att göra sverige säkrare? I dagsläget är det sällan man vågar vara ute själv.

   Fredrik Malm säger: Sverige behöver fler poliser. Sossarna har nog sagt upp fler poliser än vad dom har anställt. Vi behöver också fler människor som vågar anmäla brott och vittna, därför måste skyddet för dom bli starkare. Det behövs också grundlgägande saker som bättre belysning av offentliga platser och sådant. Tjejer ska också kunna vara ute och festa utan att riskera livet!!!

gurkan säger: hej, varför pratar alltid politiker så trist och struntar att svara på frågan - när ska du ändra på detta???

   Fredrik Malm säger: Oj, hoppas att du inte syftar på mig för jag gör inget annat än svara på frågor nu!!! Jag tycker att många politiker uttalar sig i frågor som de inte är så insatta i, det vore bättre att vara mer specialiserad som politiker tror jag, då får vi makthavare som kan sina frågor bättre. Att politiker är tråkiga tror jag tyvärr att vi kommer få leva med, för jag har inte sett så många tecken på förändring på det området tyvärr...

LS säger: Är det verkligen frihet för barn som placeras av föräldrarna i religösa friskolor? Att de tvingas studera så smalt och avskilt på föräldrars begären kan väl inte göra annat än att skilja bort dem från samhället.

   Fredrik Malm säger: Hej LS, jag håller med dig. Jag är skeptisk till religiösa friskolor också. Men jag vill poängtera att alla har rätt att driva skolor om man följer lagar och regler. Om en skola inte gör det ska man bomma igen butiken, oavsett om skolan är religiös eller inte. Hoppas det är svar på din fråga.

Victor säger: Varför skriver du inte för den antirasistiska tidskriften Expo längre?

   Fredrik Malm säger: Jag har helt enkelt inte tid. Politiken har tagit all ork senaste åren. Det är tråkigt, men man måste ju välja ibland.

Delvaron säger: Hej Fredrik. Det verkar som att en lösning på arbetlösheten verkar vara nyckeln till en valseger i år. Är Du helt inne på samma spår som Moderaterna? Dvs. Sänka bidrag, arbetsgivaravgift och underlätta för företag? Eller skiljer sig era åsikter på någon punkt?

   Fredrik Malm säger: Hej Devaron, jag vill inte sänka ersättningsnivåerna för de som är sjuka. Däremot kan jag acceptera sänkningar av a-kassan efter några hundra dagar.

varför säger: nått annat som jag undrar över, är hur ni ställer er till irak kriget? vill ni fortfarande skicka soldater till Irak?

   Fredrik Malm säger: Vi tycker att Sverige ska delta mer aktivt i återuppbyggnaden av Irak. Idag gör vi praktiskt taget ingenting. Sverige har inte öppnat vår ambassad igen, det är en kille som heter Ali som vaktar byggnaden alldeles själv.

nuffe säger: med fredrik, betyg är ju inte allt, många har skitdåiga betyg men blir ändå framgångsrika..vad hade du i betyg?

   Fredrik Malm säger: Hej nuffe, jag hålle med dig. Betyg är inte allt! Men jag fick en fråga om betyg och kan inte svara med hela vårt partiprogram tyvärr.

gustaf säger: Hörde förut att Luf är väldigt kritisk till folkpartiets nya och inhumana integrationspolitik, är ni det fortfarande?

   Fredrik Malm säger: Hej Gustaf, vi tycker att det mesta är bra i folkpartiets politik. vi har haft synpunkter på en del uttalanden som har gjorts, och vår kongress har tagit ställning mot språktestet. men i stort är vi överrens.

Rasmus säger: Vad är det ni har emot skatter, är det inte viktigt med skatter för att utjämna de ekonomiska skillnaderna i samhället?

   Fredrik Malm säger: hej Rasmus, Sverige drar in 1200 miljarder i skatt varje år. Vi i folkpartiet vill sänka skatten med 40 miljarder. Det är ju väldigt lite pengar i det stora hela. Men vi tror att om vi riktar sänkningarna rätt så kan det skapas nya jobb och då kommer ju ännu mer pengar till statskassan.

Nozick säger: Om borgarna vinner valet, kommer vi att slippa systembolagets monopol då?

   Fredrik Malm säger: Hej Nozick, ditt namn säger mig att du själv vill bli av med det ;-) Jag ska vara uppriktig: Jag tror att Systembolaget kommer att vara kvar, det finns många politiker som vill behålla det.

sessan säger: Vad tycker du om studiebidraget?

   Fredrik Malm säger: Att det ska höjas med några hundra kronor.

gurkan säger: ey, nu svarade du inte på frågan vilket beytg du har? har du en spökskrivare?

   Fredrik Malm säger: tjena gurkan, jag parkerade runt 17 i betyg.

liutas säger: Vad är du mest stolt över av alla de åsikter som Folkpartiet driver?

   Fredrik Malm säger: Hej, det måste ju vara den liberala ideologin. Liberalismen har påverkat så mycket av utvecklingen mot minskad fattigdom och mer frihet under lång tid!!!

Jag säger: Hur kan Sverige godkänna visum till hamas-ledare, men tacka nej till en internationell militärövning med enda förklaring att man inte vill öva tillsammans med Israel?

   Fredrik Malm säger: det undrar jag också. Den svenska mellanöstern-politiken har fullständigt havererat. Därför behöver vi en ny regering (det behöver palestinierna också).

a1r-r41d säger: Hej Fredrik. Jag undrar om du kunde defeniera ordet Demokrati för mig .

   Fredrik Malm säger: Hej, demokrati innebär att det hålls fria val, att en konstitution garanterar mänskliga rättigheter, att media inte kontrolleras och att domstolarna är oberoende. Så skulle jag beskriva det.

Rasmus säger: ni i alliansen säger att det ska bli lättare att anställa och sparka människor från arbeten, för att sedan kunna ta ett ett nytt jobb för betydligt lägre lön, hur ska t.ex en flerbarnsmamma klara sig om hon får ett nytt jobb med lägre lön, och om ni som lök på laxen vill sänka bidrag?

   Fredrik Malm säger: Rasmus - jag tror att du har fått en del om bakfoten här. Vi vill inte sänka några löner. Vi vill däremot minska arbetslösheten genom att göra det lättare att anställa människor. Flerbarnsmamman får större chans att få ett jobb, behålla jobbet och göra karriär och tjäna mer med vår politik. Av sossarna får hon bara ett plusjobb.

bäskis säger: vad hände med socialliberalismen?

   Fredrik Malm säger: Den lever och frodas i Liberala ungdomsförbundet och folkpartiet!

   Fredrik Malm säger: Däremot undrar jag vart kommunismen tog vägen - någon som har sett revolutionen???

Malmberg säger: Vilket parti skulle du röstat på om du inte kunde rösta på fp?

   Fredrik Malm säger: Då skulle jag nog rösta på moderaterna.

Moderator säger: Nu kommer sista frågan

   Fredrik Malm säger: yes, jag är redo!

Delvaron säger: Euro - Ja/Nej? varför?

   Fredrik Malm säger: Jag är för euron, det är bra med en gemensam valuta i europa för det underlättar handeln över gränserna!

   Fredrik Malm säger: Tack alla som har chattat - ni kan mejla mig på [email protected] om ni har fler frågor ni inte hunnit ställa!

   Fredrik Malm säger: hej då

Läs också: