Mary fick en son i morse

NYHETER

Danmark har fått en blivande kung

1 av 2 | Foto: världspressen vakar Press från hela världen vakade utanför Rigshospitalet i natt sedan ryktet börjat gå om att kronprinsessan Mary åkt in till förlossningsavdelningen.

Sent i natt fick Danmark en ny tronarvinge.

Klockan 01.57 födde kronprinsessan Mary sitt och kronprins Frederiks första barn – en efterlängtad pojke.

Danska hovet uppger att både mor och son mår bra.

Enligt planerna skulle Mary föda sitt och Frederiks första barn den 27 oktober.

Men i går kväll började det spekuleras i danska medier om att tronarvingen var på väg – eller kanske redan var född.

Mängder av rojalistiska danskar och journalister från både Danmark och kronprinsessan Marys hemland Australien samlades snabbt utanför Rigshospitalet i Köpenhamn.

Och sent i natt kom så beskedet?–?kronprinsessan Mary födde klockan 01.57 en frisk pojke som vägde 3,5 kilo och var 51 centimeter lång.

Till sjukhuset kl 20

Mary togs in på sjukhuset vid 20-tiden i går kväll och förlossningen satte igång strax efter det. Enligt hovchefen Per Thornit var kronprins Frederik med under hela förlossningen, skriver tidningen Ekstrabladets nätupplaga.

Trots att pojken föddes två veckor för tidigt uppges både han och modern må bra.

Hovet har inte uppgett huruvida tronarvingen redan har fått ett namn, men enligt experter kommer han förmodligen att döpas till Kristian.

Kan heta Kristian

Sedan Kristian II, som avled 1559, har danska kungar antingen hetat Kristian eller Frederik.

Köpenhamnsborna firade i natt sin egen kulturnatt med fest och fyrverkerier och många valde att ta sig till sjukhuset sedan ryktet om att tronarvingen var på väg hade spridits.

Sedan kronprinsessan Mary för ett par veckor sedan togs in på Rikshospitalet efter att ha fått förvärkar har den väntade tronarvingen varit ett av danskarnas största intressen.

En stab på ett tiotal läkare, barnmorskor och sköterskor handplockades inför den historiska födseln. Högste ansvarig var klinkchef Morten Hedegaard.

– Alla vill att det ska bli en så behaglig förlossning som möjligt. Men det finns alltid risk för komplikationer, sa han till danska medier innan förlossningen i natt.

Pelle Tagesson, Sara Ångström