Sviken av staten

NYHETER

Astrid, 18, vill att man satsar mer på att utreda våldtäkter

Under hösten har det ökade antalet våldtäkter haglat över Stockholmsmedia. Notiser om brutalt våldtagna fjortisar har borrat små svidande hål i våra folkhemshjärtan och jag kan inte hjälpa att tänka tanken att det är min tur nästa gång.

Det som nästan är mer tragiskt är att brotten sällan klaras upp. Offren får inte den upprättelse de förtjänar.

Resurserna räcker helt enkelt inte till.

Antalet våldtäkter i Stockholm har ökat med 50 procent de senaste tio åren. Under de nio första månaderna 2005 anmäldes i snitt 2,5 våldtäkter varje dag. Det egentliga talet sägs vara mycket högre.

Samtidigt har Stockholmspolisen minst antal civilpersonal per polis, näst efter Värmlandspolisen. Detta leder till att poliserna får vända papper i stället för att jaga bovar som de borde. Leder det till att fler våldtäktsbrott klaras upp?

Knappast.

I Sverige betalar vi väldigt mycket skatt. Jag, som jobbar på McDonald's, får lämna cirka 33 procent av min lön till staten varje månad.

Sossarna pratar vitt och brett om trygghet och välfärd för pengarna. Som valfläsk för osäkra väljare blir det biltullar för fyra miljarder, gratis inträde på statliga museer och säkert lite extra pengar till obskyra hemslöjdsprojekt i förorten. Allt för att behålla Rosenbad rosenrött.

Men vad är viktigast? Unga flickors trygghet eller pensionärers rätt att gå på museum titt som tätt? Vad spelar det för roll om jag kan virka luvor gratis om jag inte kan garanteras trygghet när jag går på stadens gator?

Från vänsterkanten brukar det heta att detta inte behöver ställas mot varandra. Det är näst intill hädiskt att hävda att kulturen skulle stjäla pengar från polisen. Men hur är det i dag? Den statliga kulturen blomstrar samtidigt som polisen fallerar.

Alla pengar tas ju trots allt från samma skattkista. Nej, ge i stället mer resurser till Stockholmspolisen, så att mer civilpersonal kan anlitas.

Och om det leder till att jag måste betala när jag går på Etnografiska museet är det okej för mig.

Forum

Astrid Grufman , Lunarsmeknamn: Onerva