Bilderna publiceras i flera länder

NYHETER

”Religiösa dogmer kan inte styra ett demokratiskt samhälle”

Foto: Scanpix
Den franska tidningen France Soirs förstasida i dag. "Jo, man har rätt att rita karikatyrer av Gud", lyder rubriken.

Jyllands-Postens chefredaktör ångrar publiceringen av Muhammed-teckningarna.

Men i dag väljer en rad europeiska tidningar att trycka samma bilder.

”Ingen religiös dogm kan styra ett demokratiskt och sekulariserat samhälle”, skriver tidningen France Soir.

Att publiceringen av teckningarna i Jyllands-Posten vållat sådant rabalder tycks inte avskräcka. I dag publicerar en rad europeiska dagstidningar de kritiserade bilderna.

Den franska tidningen France Soir trycker samtliga de tolv karikatyrbilderna av den muslimske profeten Muhammed. Även tyska Die Welt, italienska Corriere della Serra och La Stampa samt spanska El Periodico trycker i dag flera av teckningarna.

Protester

Vissa publicerar bilderna för att visa sitt stöd till Jyllands-Posten, andra för att illustrera kontroversen, rapporterar TT.

De tolv bilderna publicerades ursprungligen den 30 september i den danska tidningen Jyllands-Posten.

Publiceringarna har lett till hat och omfattande protester mot både Danmark och Norge från grupper inom den muslimska världen. Ländernas flaggor har bränts, och en köpbojkott av danska varor pågår. Så sent som i går fick de danska trupperna i Irak en fatwa, ett religiöst dekret, riktat mot sig.

Avbildningar förbjudna

France Soirs ledning hävdar att syftet med publiceringen inte är att provocera, utan att skapa diskussion om de kraftiga reaktioner som uppstått.

”Förekomsten av de tolv teckningarna i dansk press provocerade den muslimska världen eftersom det är förbjudet att avbilda Allah och hans profet. Men eftersom ingen religiös dogm kan styra ett demokratiskt och sekulariserat samhälle, publicerar France Soir de kritiserade bilderna”, skriver den franska tidningen.

Jyllands-Posten, den tidning som först publicerade bilderna, ångrar i dag sitt beslut.

”De har ju vunnit”

– De har ju vunnit. Det är ju det som är det obehagliga, säger tidningens chefredaktör Carsten Juste till Berlingske Tidende.

Juste säger också att om han hade känt till vilka konsekvenserna skulle bli, hade han aldrig sagt ja till publiceringen av teckningarna.

– Om vi hade vetat att det skulle leda till bojkotter, och att danska liv skulle vara i fara, så hade svaret varit nej. Det skulle inte ha varit ansvarsfullt, säger han.

Smörbrist på grund av bojkott

Protester i Sydostasien

Protesterna mot Danmark har spridit sig även till Sydostasien. På onsdagen fördömdes satirteckningarn i Jyllands-Posten av de muslimska lärdas råd i Indonesien.

Mia Carron