Nyheter

Hamasbesök i Malmö får hård kritik

NYHETER

Kommunstyrelsens vice ordförande: ”De är inte välkomna”

Malmö

Flera borgerliga politiker rasade på torsdagen mot att tre organisationer i Malmö planerar att ta emot företrädare för terrorstämplade Hamas i maj.

Regeringen är inte lika kritisk. Och inte heller centerpartiet vars toppkandidat i Malmö till riksdagsvalet är en av dem som bjudit in Hamasrepresentanterna.

- Omdömeslöst, säger riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson (fp) om att låta talesmän för Hamas komma till Malmö.

- De är inte välkomna, säger kommunstyrelsens vice ordförande Thorbjörn Lindhqvist (m) till SVT:s Sydnytt.

Tillförordnade utrikesministern Carin Jämtin är mindre kritisk. Men säger till TT:

- Vi kommer inte att ha några politiska kontakter med dem.

Birgitta Ohlsson betraktar alla representanter för Hamas som terrorister och vill inte att de två Hamasföreträdarna släpps in i landet. Jämtin är av en annan uppfattning. Hon skiljer på organisationen - terrorstämplad av både FN och EU - och dess medlemmar. Hon ser inga hinder för det planerade mötet i Malmö.

Besöker flera länder

Det är Palestinska föreningen, Arabiska Huset och Irakkommittén som bjudit in Salah Muhammad al-Bardawil, Hamas gruppledare i det palestinska parlamentet, till Malmö den 16 maj. Han och Muhammad al-Rantissi, bror till den dödade Hamasledaren Abd al-Aziz al-Rantissi, besöker dagarna runt omkring flera europeiska länder.

Dagen före Malmöbesöket är de i Norge och träffar norska UD-tjänstemän vilket har utlöst häftig debatt i Norge.

Jon Bonnevier, gemensam talesman för de tre organisationerna i Malmö, hoppas att även svenska UD ska möta de palestinska besökarna.

- Det gäller att bryta isoleringen. Även Hamas värsta motståndare borde kunna se hur kontraproduktivt det är att politiskt och ekonomiskt isolera Palestinas valda företrädare, säger han.

Men några UD-kontakter i Sverige är alltså inte aktuella, enligt Jämtin.

C ser inga problem

Både Birgitta Ohlsson och Thorbjörn Lindhqvist retar sig på att skattepengar indirekt är med och finansierar Hamasbesöket. Palestinska föreningen får bidrag från Malmö fritidsförvaltning på drygt 460 000 kronor.

- Inte en enda skattekrona ska gå till verksamhet som är kopplad till terror, säger Ohlsson.

TT har förgäves sökt Palestinska föreningens talesman Bassem Nasr.

Bassem Nasr är samtidigt första namn på centerpartiets riksdagslista i Malmö. Men centern ser inga större problem med hans andra aktiviteter.

- De kan naturligtvis ge fel signaler till väljarna. Å andra sidan, kan hans medverkan bidra till att Hamas ser nödvändigheten av att erkänna Israel, förhandla med israelerna och ta avstånd från våldet är det naturligtvis bra, säger centerpartiets utrikespolitiska talesman Agne Hansson.

Peter Palmkvist/TT Thomas Hamberg/TT

ANNONS

Nu kan du fynda bland Muminmuggar till rabatterade priser hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter