Magi på modet

1 av 2
Nu är det inne att tyda tarotkort. Foto: Aftonbladet
NYHETER

Vad har Madonna och Tom Cruise gemensamt med många stockholmare? Svar: intresset för det ockulta. Här är din guide till mystikens Stockholm.

En vägg av rökelser slår emot en när man kliver in i Isis kammare på Drottninggatan. Precis som många andra new age-butiker i stan är de specialiserade på prylar som har med healing, spådom och andlig upplysning att göra.

– Vi säljer inga knivar och sånt. I stället satsar vi på örter, rökelser, gudastatyer och kristaller, säger butiksbiträdet Kajsa-Lisa Eriksson.

Ockult nyfikenhet

Artisten Thomas Di Leva brukar besöka butiken lite då och då för att köpa rökelser och stenar. Och han är inte ensam. Stockholmarnas nyfikenhet på det ockulta har tagit rejäl fart den senaste tiden. Bland annat har Mix megapol en radiohäxa och flera tidningar har spådamer som läsarna kan ställa frågor till. Dessutom kablas en uppsjö av serier och dokumentärer som handlar om mystik och övernaturliga fenomen ut i tv-nätet.

Unga intresserar sig

– Det finns en stor nyfikenhet på det som sträcker sig utanför den vardagliga verkligheten. Framför allt är folk intresserade av hälsa och välbefinnande, säger Mikael Gejel, säljare i bokaffären Vattumannen som är specialiserad på new age-litteratur sedan 70-talet.

En häxa som Aftonbladet varit i kontakt med berättar att intresset har ökat särskilt bland unga stockholmare. Hon sysslar själv med hemliga ritualer och vill därför vara anonym.

– Det handlar om personlig utveckling och att bli en bättre människa. Målet är att nå andarna, säger hon.

Hitta rätt bland Stockholms magiska vattenhål

Hakar du på det ockulta? Foto: Aftonbladet

Clarence Frenker, Aftonbladet