Katt för sin hatt

1 av 4
Billy i slackerpose. Foto: Eivor Rasehorn

Hemma hos Karolina Benckert, 23, är garderoberna fullproppade. Två av dem rymmer välskräddade kattkläder, uppsydda efter förlagor i Elle.

Katterna har tagit olika rum i besittning. Bianca sitter i sitt kartonghus ovanför garderoben i sovrummet och tittar ut mellan gardinerna medan Billy sladdar runt inne i vardagsrummet. Karolina Benckert, för tillfället iklädd en murrig pälsmössa, är fullt upptagen med att sälja sina gamla väskor på nätet. Hon har precis köpt en Mulberry som gjorde hål i plånboken.

- Än är det inte riktigt okej med kattkläder i Sverige, säger hon mellan varven.

- Jag får ju en del kommentarer från tanter. Om att det princip är djurplågeri. Man får ju inte ens gå med katter i koppel på stan.

Tror du att kattkläder kommer att accepteras i någon större utsträckning?

- Det tror jag. Katter är ju snygga och tuffa i kläder. Och så är de fåfänga av naturen.

Men ska man verkligen sätta kläder på katter?

- Inte om katten inte vill. Mina katter har aldrig haft någonting emot att ha kläder på sig. Och jag har nog inte förärats världens snällaste katter. Men de är bara uppklädda om vi får gäster eller om vi går ut på stan.

- Om jag blickar framåt, och lyckas starta en butik med ett helt kattkoncept, så är det nog inte så lönsamt att marknadsföra kläderna på en skogskatt som Billy. Då kommer jag att rikta mig mot målgruppen korthåriga katter.

Komplett garderob

Billy svänger förbi och får på sig en munkjacka. Han har en del att välja bland i klädväg. Allt från slipovers till skjortor och kavajer ligger vändsydda och redo att träs på. Både han och Bianca kan idag stoltsera med varsin komplett garderob (Bianca har till och med en egen väska för längre och kortare resor).

- Jag började sy upp kläder åt dem för två och ett halvt år sedan. Billy ville inte sitta i bur så jag gjorde en overall med handtag på ryggen som jag kunde hålla i när jag bar honom.

- Efter det spårade det ur totalt. Idag har han bland annat en duffel, slipovers, ett basketlinne för varma sommardagar, en ryggsäck och en matchtröja med emblem.

Hur relaterar du till dina katter? Ser du dem som dina barn?

- Det är inte mina bebisar och det är inte som att ha barn. Alla som har katt vet att de är gudomliga. Jag skulle inte kunna ha ett husdjur utan att engagera mig känslomässigt.

Drömmen om en egen butik har redan fått viss förankring i verkligheten. Idag har Karolina Benckert kontakt med ett skrädderi i Polen som kan tänka sig att sy upp hennes kattkläder.

- Som det är nu så kostar kläderna alldeles för mycket. Ingen vill köpa en kattklänning för tusen kronor. Samtidigt kan jag inte sy för slavpengar.

Billy agerar modell i dubbel bemärkelse. Snart kan han ses i en kattkalender. Foto: Eivor Rasehorn

Ida Lithell, Allt om Stockholm