Eliasson: Händelsen är fruktansvärd

1 av 2 | Foto: UD SÄTTER PRESS PÅ SOMALIA Mordet på Aftonbladets medarbetare Martin Adler har fått utrikesministern Jan Eliasson att reagera skarpt. Han har via sina diplomatiska kontakter försäkrat sig om att de somaliska myndigheterna utreder mordfallet snabbt och effektivt.
NYHETER

Utrikesminister Jan Eliasson är bestört över mordet på Aftonbladets medarbetare Martin Adler.

– Det är en fruktansvärd händelse som berörde mig djupt, säger han.

Jan Eliasson säger att han, så snart han fick höra att Martin Adler mördats under en demonstration i Somalias huvudstad Mogadishu, kontaktade alla berörda parter och att han på alla sätt försöker få fram information om vad som hänt.

– Vi har varit i kontakt med somaliska myndigheter. President Yusuf ringde och framförde sina kondoleanser och försäkrade att man skulle utreda den här frågan snabbt och effektivt.

Arbetet försvåras

– Jag har även försökt komma i kontakt med Martin Adlers familj för att beklaga sorgen. Mina tankar går till dem. Det som hänt är en fruktansvärd händelse som berörde mig djupt.

Jan Eliasson säger att han, med hjälp av svenska ambassaden i Nairobi, försäkrat sig om att de somaliska myndigheterna tar frågan på största allvar men att arbetet försvåras av den komplicerade situation som råder i Somalia.

Samarbetsvilja

– Det finns flera olika aktörer som styr, men det förefaller som om vi har samarbetsvilja både från presidenten i den sittande regeringen och från den islamiska domstolen i Mogadishu.

– Jag hoppas att deras samarbetsvilja leder till klarhet i vad som hänt.

Jan Eliasson säger att det faktum att offret är en journalist gör mordet extra allvarligt och angeläget.

Samfundets ögon

– Absolut. Journalister är det internationella samfundets ögon och öron i konfliktområden – och vi behöver dem. Om de skräms bort eller jagas ut tappar vi insyn och chansen att få vittnen till det som händer i de här områdena försvinner.

Han säger att ett mord på en journalist, förutom den mänskliga dimensionen, därför har en djupare principiell innebörd.

– Att journalister attackeras i sin yrkesutövning är chockerande och oacceptabelt.

Läs mer:

Läs mer:

Eric Tagesson