Fågelinfluensan tog hela hans familj

NYHETER

Viruset har spridits mellan familjemedlemmarna

Johannes Ginting, 25, har förlorat hela sin familj.

Han är den ende överlevande sedan fågelinfluensaviruset spritts inom familjen – från människa till människa.

WHO bekräftar att så är fallet, men säger samtidigt att viruset fortfarande har svårt att smitta mellan människor.

Foto: AP
Johannes Ginting, 25, förlorade hela sin familj i fågelinfluensan. Men viruset smittar fortfarande inte lätt mellan människor, hävdar WHO som inte höjer sin beredskap.

WHO har anklagats för passivitet sedan det bland annat avslöjats att sju av åtta medlemmar i en indonesisk familj på norra Sumatra dött i fågelinfluensa. Allt tyder på att familjemedlemmarna smittat varandra till skillnad från de flesta tidigare dödsfall, där människor smittats direkt av fåglar. WHO erkänner att så förmodligen är fallet, men tillägger samtidigt att viruset fortfarande har svårt att smitta människa till människa.

– De smittade familjemedlemmarna har varit i nära kontakt under längre perioder, säger WHO-talesmannen Maria Cheng till AP.

Organisationen planerar inte att höja sin beredskapsnivå. Inte förrän man hittar bevis för att viruset verkligen muterat till ett som sprider lätt mellan människor.

– Det vi studerar är hur viruset uppför sig. Smittar det människor lättare än tidigare? Om vi såg situationer där någon nyser och det är någon på andra sidan rummet som smittas så skulle det vara en stark signal på att viruset förändrats.

Robert Triches