Tänk dig för med andras hundar!

1 av 2 | Foto: Missen spanar ut genom fönstret.
NYHETER

När man går på stan och möter en jättesöt hund är det lätt att man stannar och hälsar på den. Är man sen själv hundägare är chansen stor att man går runt med hundgodis i fickan och det händer lätt att en liten godisbit eller två slinker ner till den söta hunden på gatan. Men fråga ägaren först! Tänk om din vänliga gest slutar i katastrof? Hunden du just gav en godis kanske är sjuk...

Delvis får man skylla sig själv när man skaffar en så söt hund som jag har gjort. Det är ju inte konstigt att alla vill hälsa på henne.

Jag äger en underbar liten tik av rasen Akita. Missen heter hon och hon är nu 9,5 månader. Nyligen höll vi på att förlora henne. Hon blev hastigt jättesjuk och vi fick åka akut in till djursjukhuset i Skara. Hon fick tillbringa en vecka där.

Missen har en leverinfektion och risken för en bestående skada på levern är stor. För att bli frisk går hon nu på sträng diet, hon får bara äta Hill´s prescription diet L/D.

Hundgodis, matrester, tuggben, kattmat mm är strängt förbjudet. Varje liten godisbit hon får i sig ökar risken för bestående men.

Idag var vi på återbesök på djursjukhuset och tog nya blodprover för att se om hennes levervärden förbättrats eller inte. På vägen hem stannade jag vid en affär och eftersom det var över 30 grader varmt ute och inte fanns några skuggparkeringar band jag henne i skuggan utanför affären medan jag gick in för att köpa lite vätska till henne och mig. När jag kommer ut står en äldre herre vid min hund och ger henne åtskilliga mängder med hundgodis!

Tanken var jättegod och han menade absolut inget illa. Han såg en söt liten hund som verkade snäll och glad åt all uppmärksamhet hon fick och matglad som hon är tog hon tacksamt emot allt godis han stoppade i henne. Han menade bara väl men mitt i all sin vänlighet lekte han med min hunds liv!

Ofta när jag är på stan med henne så vänder sig folk om efter oss, de pekar och viskar och många kommer fram för att fråga vad det är för ras och för att säga att de tycker hon är så otroligt vacker. Jag är jättestolt varje gång men varför måste de ge henne godis utan att fråga?

Återigen, de menar bara väl, men en liten fråga till mig om det är ok innan de ger henne godis och riskerar hennes liv, är väl inte så mycket begärt?

En del uppskattar inte alls att främmande människor ger hunden godis för det kan förstöra för hunden. En hund lägger sig fort till med olater och en valp lär sig ännu fortare än en vuxen hund.

Om hunden får godis av förbipasserande på stan så kommer den lära sig att det vankas godis när den möter någon på gatan. Detta kan resultera i att hunden blir så glad vid möte att den hoppar på förbipasserande och glatt tror att den ska få godis.

Alla uppskattar inte att en hund springer fram till dem, de kanske är rädda för hundar, eller allergiska eller helt enkelt inte vill hälsa på främmande hundar.

Eller så kan det vara som i mitt fall, hunden är sjuk och du förvärrar det hela genom att i all välmening ge hunden godis.

Så snälla, tänk efter före och be om lov innan ni ger en främmande hund godis igen!

Läsarartikel

Maria Moretto (Stolt ägare till Missen)