Busschaufförer kräver kontantstopp ombord

NYHETER

"Det är allt fler rån som ökar våldet"

Hoten och våldet mot landets busschaufförer ökar och blir allt grövre.

En förklaring är att det blivit svårare att råna småbutiker och andra verksamheter med lättåtkomliga kontanter.

Den ökade säkerheten kring övriga samhällets kontanter har koncentrerat rånen till bussarna, där chaufförerna fortfarande hanterar kontanterna relativt öppet och oskyddat. Och med rånen kommer våldet.

Fler vapen och tillhyggen

- Okvädesord och hot har altid funnits, men nu ser vi en förråad utveckling. Rånen innebär mycket större risker, ofta används vapen och knivar, och tillhyggen som kofötter och hammare, säger Petter Larsson, ombudsman på fackförbundet Kommunal till aftonbladet.se.

Ökningen syns också i statistik hos Arbetsmiljöverket.

- Det vi ser är att det är väldigt vanligt med hot och våld i samband med när föraren ska ta betalt av någon för en resa. Till exempel är det vanligt att resenären drämmer den här stämpeln som finns i Stockholm i huvudet på busschauffören, säger Håkan Edén, biträdande tillsynsdirektör på Arbetsmiljöverket i Stockholm.

Driver kampanj

Med anledning av det tilltagande våldet ska verket driva en kampanj med fokus på våld och hot under hösten 2006 och 2007.

- Vi tycker det är dags att ta ett ordentligt krafttag kring detta, säger Arne Alfredsson, inspektör på Arbetsmiljöverket.

Förbundet Kommunal kräver till att börja med att all kontanthantering ombord på bussarna stoppas, och ersätts av biljettautomater på stationer och hållplatser, eller av något slags kortsystem. Sedan tidigare har Arbetsmiljöverket beslutat att bara tillåta försäljning av enkelbiljetter på bussarna efter klockan 14.

Kräver övervakningskameror

Dessutom kräver Kommunal avskräckande övervakningskameror ombord.

- Om något händer ska det finnas bilder på gärningsmannen, säger Petter Larsson.

Hans kollega, ombudsmannen Bo Lingestig, har aldrig varit med om en lika allvarlig händelse som måndagens händelse i Örebro, då en busschaufför blev knivstucken i magen i Örebro.

- Men jag är inte förvånad att det händer. Jag är bara förbannad att det ska behöva hända. Det här har vi pratat om att det kommer att hända och nu har det hänt, säger han till TT.

Tidigare artiklar:

Karin Henriksson, TT