- Vi måste sätta press på bankerna

NYHETER

Ministern: Tydlig information är det minsta man kan begära

Foto: Biträdande finansminister Sven-Erik Österberg tycker att bankerna borde behandla småspararna bättre. "Vi kan ställa mycket tuffare krav än vi gör i dag", säger han.

Skyhöga avgifter.

Ohämmade spekulationer.

Dålig information.

Kritiken är hård mot hur storbankerna hanterar småspararnas pengar.

- Vi måste sätta press på bankerna, säger Sven-Erik Österberg, biträdande finansminister.

Aftonbladet har i en artikelserie berättat om offren för det dåliga konsumentskyddet i de svenska bankerna.

Roland Svensson från Laholm förlorade två miljoner kronor när banken spekulerade bort hans pengar.

Annika Widestedt från Stockholm förlorade sin lägenhet när banken glömde kolla panträtten.

Måste vara tydliga

- Det minsta man kan begära från bankerna är att informationen till kunderna är tillräckligt tydlig, säger Sven-Erik Österberg, ansvarigt statsråd för bankfrågor.

I onsdags riktade Riksrevisionen stark kritik mot de myndigheter som är satta att övervaka konsumenternas intressen gentemot bankerna.

- Det är bra att Aftonbladet uppmärksammar det här problemet. Det är nödvändigt att det blir tydligt vem som har ansvaret för konsumenternas säkerhet i finansvärlden, säger Sven-Erik Österberg.

Samtidigt som många småsparare känner sig lurade gör bankerna miljardvinster. En stor del av vinsterna kommer från de avgifter som banken tar ut i samband med bland annat transaktioner och fondköp.

Avgift - för vad?

- Det som är allvarligt är att det inte finns någon koppling mellan avgiften och det man får tillbaka. Erbjuder man till exempel en riskfond är det rimligt att kompensera för avgiften om fonden inte går bra.

Kan man lita på de svenska bankerna?

- Internationellt sett har vi väldigt pålitliga banker i Sverige men vi kan ställa mycket tuffare krav på dem än vi gör.

- Ger bankerna sina kunder ett felaktigt råd så ska de kompensera kunden. Men det är ofta svårt att bevisa det när ord står mot ord i en rättegång, säger Sven-Erik Österberg.

Tidigare artiklar:

Kajsa Sigvardsson