Sex svenskar dog i bombdåd – nu släpps terrorist

NYHETER

68-åringen delaktig i Balibomber

Abu Bakar Baasyir, den islamistiska predikanten som dömts för delaktighet i bombdåden på Bali 2002, fick lämna Jakartafängelset Cipinang i Indonesien på onsdagen.

Foto: Abu Bakar Baasyir hälsades av anhängare när han frigavs.

68-åringen återvände efter 26 månader i fängelse till sin koranskola, sade hans advokater. Skolan brukar kallas ett universitet för militanta.

Australiens utrikesminister Alexander Downer sade att han blev besviken när han fick beskedet om Baasyirs frigivning.

– Jag är bekymrad över hans försvar för sin sak, ingen tvekan om det, sade Downer i tv-kanalen Sky.

– Detta är någon som tror på jihads (det heliga kriget) principer, om jag säger så.

202 människor dödades

Downer påpekade att FN:s säkerhetsråd utpekat Baasyir som terrorist. Indonesien är därför skyldigt att begränsa hans frihet, bland annat genom att frysa hans pengatillgångar, förbjuda honom att resa utomlands och att inneha vapen av något slag, sade utrikesministern.

I västvärlden kallas Baasyir för den andliga ledaren i nätverket Jemaah Islamiyah (JI) som anses vara närstående till Usama bin Ladins nätverk al-Qaida.

Baasyir dömdes för att ha deltagit i sammansvärjningen bakom bombdåden som dödade 202 människor i en semesterby på Bali, bland dem sex svenskar och ett stort antal australier. Myndigheter i både Sydostasien och västvärlden hävdar att JI låg bakom både det och andra attentat i regionen.

TT