Blå Tågets gamla låt från 1972 håller än

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Ungt vals läsare har korat världens bästa politiska låttext

BLå tåget skrev bästa politiska låten Den här bilden är från 1971. Men Blå Tågets klassiska låt ”Den ena handen vet vad den andra handen gör” är fortfarande bäst enligt Ungt vals läsare. Från vänster: Kjell Westling, Göran von Matérn, Urban Yman, Leif Nylén, Tore Berger, Torkel Rasmusson, Mats G Bengtsson och Roland Keijser.
Foto: Kurt Berggren
BLå tåget skrev bästa politiska låten Den här bilden är från 1971. Men Blå Tågets klassiska låt ”Den ena handen vet vad den andra handen gör” är fortfarande bäst enligt Ungt vals läsare. Från vänster: Kjell Westling, Göran von Matérn, Urban Yman, Leif Nylén, Tore Berger, Torkel Rasmusson, Mats G Bengtsson och Roland Keijser.

”Staten och kapitalet” eller ”Den ena handen vet vad den andra handen gör”, som den hette i originalversionen vann omröstningen om bästa politiska låttext.

– Den låten lever sitt eget liv, säger textförfattaren Leif Nylén med ett skratt.

Leif Nylén skrev låten.

En 35 år gammal progglåt från det tidiga 1970-talet är fortfarande bäst på att beskriva samhället.

Det tycker Ungt vals läsare som förra veckan röstade fram Blå Tågets klassiker ”Den ena handen vet vad den andra handen gör” till den bästa politiska låttexten.

Den vann överlägset över både Sex Pistols, Timbuktu och U2.

Ebba Grön gjorde en cover

Leif Nylén skrev låten i England i början på 1970-talet och den finns med på Blå Tågets skiva ”Brustna hjärtans hotell” som kom ut 1972.

1980 gjorde Ebba Grön en cover och kallade den ”Staten och kapitalet”.

Varför tror du att den är så populär fortfarande?

– Dels beror det Ebba Grön, de gjorde den till en klassisk svensk punklåt och då fick en ny generation syn på den. Dels beror det nog på den ilska och vrede som finns i låten som aldrig blir inaktuell. Även om Sverige inte ser likadant ut nu så finns vreden kvar och en slags lust att säga att så här kan det fan inte vara, säger Leif Nylén.

Ville förklara

Ungdomars politiska engagemang såg annorlunda ut i början på 1970-talet, menar Leif, som själv aldrig var med i något politiskt parti men var mycket engagerad i musikrörelsen.

– Ungdomskulturen var mycket mer uttalat politisk och många sånger uppkom när man man ville förklara för sig själv och andra hur saker och ting hängde ihop, säger han.

”Den ena handen vet vad den andra handen gör” var en typisk sådan låt.

– Den bara kom helt plötsligt. Jag såg att det fanns ett samband när de höjde bostadsbidragen och samtidigt gick hyrorna upp. Det var stark känsla att man plötsligt begrep. Jag är stolt över låten och jag gillade den från början, för jag hittade en bra melodi, säger han.

Vad ville du säga med texten?

– Jag ville visa att bakom den skenbart vackra ytan så ser det ut så här. Den lilla människan utnyttjas på alla möjliga vis. Då var den en stark stat som samarbetade med ett starkt näringsliv. Det har förändrats, nu behöver inte kapitalet staten längre, säger Leif Nylén.

Blå Tåget står still

I slutet på 90-talet släppte gruppen en comebackskiva och spelade på Hultsfredsfestivalen men i nuläget finns inga planer på att återuppliva bandet igen.

Men Leif Nylén som numera är pensionär sitter hemma och jobbar med ett hemligt projekt.

– Kanske blir det en bok om Blå Tåget, säger han.

Resultatet från omröstningen

Läs mer om musik och politik

Karin Abrahamsson (karin.abrahamsson@ungtval.se)

Publicerad: