Dom mot förre Skandia-vd:n i dag

NYHETER

Riskerar sex års fängelse

Foto: Lotte Fernvall
Lars-Eric Petersson möter pressen i samband med rättegången i februari i år. Petersson åtalades för grov trolöshet mot huvudman under sin tid som vd i Skandia.

I dag faller domen mot Skandias förre vd Lars-Eric Petersson.

Han misstänks för att ha roffat åt sig miljontalskronor från sina ägare.

Ändå tror de flesta att Petersson går fri.

Sex veckor varade rättegången i målet som är ett av de största ekobrottsmålen i Sveriges historia.

Skandias förre vd Lars-Eric Petersson misstänks för att ha lyft taket på det omtalade bonusprogrammet Wealthbuilder. På så sätt fick förmånstagarna 185 miljoner kronor för mycket. Till dem hörde Petersson själv. Dessutom anser överåklagare Christer van der Kwast att den förre vd:n gav sig själv 37 miljoner kronor extra i pension. En summa som styrelsen inte ska ha godkänt.

Men trots Peterssons påstådda girighet tror många experter att dagens dom blir friande. Det kommer väcka känslor menar Lars Korsell, doktor i kriminologi med inriktning på ekonomisk brottslighet.

"Utblottad"

– Blir det en friande dom tror jag att många människor kommer att tycka att det är ganska typiskt att rättsväsendet inte rår på de riktigt stora och allvarliga ekobrotten, de som handlar om hundratals miljoner. Istället har man bara framgång i vanligt folks småfuskande och mindre allvarlig brottslighet, säger han, till Ekot.

Under rättegången sa Lars-Eric Petersson att han var helt utblottad. Han sa sig sakna både inkomster och tillgångar.

Trots det flyttade han tidigare i maj till exklusiva stadsdelen Kensington i London.

Döms den förre vd:n riskerar han mellan fyra och sex års fängelse.

Tidigare artiklar

Johanna Melén