Mycket ovanligt med jordskalv i Stockholm

NYHETER

Seismolog: "Jag känner inte till något liknande"

Nattens jordskalv i centrala Stockholm var unikt.

Aldrig tidigare har huvudstaden skakats på samma sätt.

I hela Sverige inträffar ett 10-tal skalv av nattens storlek varje år.

– Men hittills har ingen människa blivit skadad av ett skalv i Norden, säger seismolog Ronald Arvidsson, till aftonbladet.se.

Nattens skalv uppmättes till runt en tvåa på Richterskalan. Det är inget ovanligt. Varje år uppmäts liknande skalv på ungefär tio platser runt om i landet. Det ovanliga är att det hände mitt i Stockholm.

– Jag känner inte till att vi har haft en jordbävning i själva Stockholm tidigare, säger Ronald Arvidsson, docent i seismologi.

Tiondels millimeter

Det som hände i natt under marken sju kilometer sydost om Bromma var att berget rörde sig någon tiondels millimeter. Ändå skakade fönsterrutor och människor sprang ut på gatan i panik.

– Det man känner är egentligen bergets ljud. Det är en våg som alstras i berget och när den här vågen träffar marken överförs energin till byggnader och då känner folk av det.

Utanför Halmstad

Det senaste kraftigare jordskalvet i Sverige skakade havet utanför Halmstad 1986. Det uppmättes till 4,6 på Richterskalan – men inte heller det ledde till några större skador.

– Man måste upp i magnitud 5,5 – 6 för att jordskalv ska kunna bli destruktiva.

Kan det hända i Sverige?

– Det är inte omöjligt men vi känner inte till något av den storleksordningen inne på land. 1759 inträffade ett jordskalv av den storleksordningen i Kattegatt mellan Sverige och Danmark. 1904 hände det i vattnet utanför Strömstad.

Kan Sverige drabbas av farliga jordbävningar?

– Nej, hittills har ingen människa blivit skadad av ett skalv i Norden.

Fakta: Svenska jordskalv

Johanna Melén