Jobbade på rättspsyk – kvävde frun

NYHETER

Skötare desperat efter misslyckade vinaffärer

Den manliga sjuksköterskan handlade med exklusiva viner i hemlighet.

Men affärerna gick dåligt.

När hans fru kom på honom försökte han kväva henne till döds.

Foto: Vårdade grova brottslingar Den nu dömde mannen jobbade på Säters rättspsykiatriska avdelning. När mannens fru upptäckte hans skulder försökte han kväva henne.

Den 58-årige sjuksköterskan ansvarade för vården av några av Sveriges grövsta brottslingar på rättspsyk på Säters sjukhus. Parallellt med arbetet hade han ett stort intresse för dyra viner som han köpte och sålde. Hans fru lät honom hållas, på villkoret att han inte drog på sig några skulder.

Hotade att skiljas

Men affärerna gick över styr. Sjuksköterskan började låna 100 000-tals kronor av arbetskamrater och vänner mot hög ränta. När hans fru kom på honom och upptäckte en kontokortskuld på 61?000 kronor hotade hon med skilsmässa. Samma kväll bestämde sig mannen för att mörda henne. Han gick in till hustruns sovrum och försökte kväva henne med en kudde, men hon slogs för sitt liv och lyckades ta sig loss och fly till en granne, och larma polisen.

Några dagar före mordförsöket hade sjuksköterskan blivit avstängd från jobbet på grund av sina vinaffärer.

–?Sedan verkar det ha resulterat i en familjetragedi, har Göran Källberg, chefsöverläkare på Sjönviks sjukhus, sagt vid ett tidigare tillfälle.

Har erkänt

58-åringen har erkänt och dömdes av tingsrätten till fem års fängelse för mordförsök.

Han ska också betala ett skadestånd på etthundratusen kronor till sin fru.

Zendry Svärdkrona