Nyheter

Ulvskog tror Leijonborg ljuger om dataintrång

NYHETER

Stockholm

Socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog tror att folkpartiets ledare Lars Leijonborg ljuger om vad han känner till om dataintrånget i socialdemokraternas intranät Sapnet.

Nu uppmanar hon Leijonborg att tala ut.

- Jag tror att han ljuger och att det vore väldigt bra för svensk politik om han talade om vad han faktiskt vet. Jag hoppas att han gör det nu utan att behöva förhöras av polis, säger hon till TT.

Folkpartiets nu avgångne partisekreterare Johan Jakobsson har tidigare sagt att han i mars uppmanade Liberala Ungdomsförbundets (LUF) förre pressekreterare Per Jodenius att sluta logga in på socialdemokraternas intranät och kontakta medierna för att historien skulle bli känd.

Men enligt Sveriges Radios Ekoredaktion har Jodenius i förhör berättat att syftet med att kontakta medierna var att få någon journalist att själv logga in på Sapnet och använda uppgifterna på ett ofördelaktigt sätt för socialdemokraterna. Jodenius får stöd av Expressenreportern Niklas Svensson som sagt att han fick inloggningsuppgifterna för att hitta s-skandaler.

"Leijonborg ansvarig"

Marita Ulvskog tror att Jodenius och Svenssons uppgifter stämmer.

- Jag betvivlar inte att de talar sanning. Konsekvensen är att någon på den andra sidan, som inte förhörts av polisen under sanningskrav, ljuger.

- Man måste utgå ifrån att Jodenius inte gör några egna expeditioner utan på uppdrag av andra. Jag tror också att Leijonborg känner till att det finns en anledning och en bakgrund till att ett antal partistyrelseledamöter har använt detta olagligt åtkomna material - alla från Erik Ullenhag till Jan Björklund.

Statsminister Göran Persson var mer försiktig än Ulvskog på tisdagen.

- Jag har inte hunnit kolla alla folkpartiets turer och heller inte läst allt som sagts, så jag vågar inte uttala mig, sade Persson till TT.

Enligt socialdemokraterna har man fått bekräftelse på att dataintrången fortsatt sedan i våras. Under senvåren, sommaren och hösten ska ett 30-tal intrång ha skett - bara i augusti ska sju intrång ha konstaterats.

"Motstridiga uppgifter"

Lars Leijonborg tycker att de nya uppgifterna stöder den huvudbild som han har givit.

- Sedan finns det tvistiga punkter, motstridiga uppgifter från brottsmisstänkta personer.

Han vill inte närmare kommentera att uppgifterna från Jodenius och Svensson inte stämmer med den förre partisekreteraren Johan Jakobssons.

- Det kan röra sig om ett missförstånd. Jag tycker att Johans version har en trovärdighet. Men det där utreder polisen så vi får avvakta.

S har samtidigt polisanmält ännu en medlem i LUF för försök till dataintrång, uppger Expressen. Medlemmen försökte förra veckan ta sig in i s:s trådlösa nätverk vid s-kansliet i Skövde via en bärbar dator. Enligt egen uppgift endast för att testa om det så var möjligt att komma åt lösenordet till Sapnet.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Sprid julkänsla med de vackraste julblommorna! Skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter