Nyheter

Krismöte om EU-konstitutionen

NYHETER

Chirac och Schröder enades om att fortsätta ratificeringen

Efter ”non” och ”nee” tvingades de tunga EU-länderna ta en funderare.

Frankrikes president Jacques Chirac reste på lördagen till Berlin för en blixtvisit och ett krismöte med förbundskansler Gerhard Schröder.

De enades om att ratificeringsprocessen av EU:s författningsfördrag bör fortsätta

Talesmannen Bela Anda sade att de båda ledarna enats om att alla EU-medlemsländer har ”rättigheten och skyldigheten” att fatta sitt eget beslut om EU:s konstitution trots att Frankrike och Nederländerna i folkomröstningar den senaste veckan avvisat fördraget.

Arbetsmiddagen ett krismöte

Vid en arbetsmiddag i Berlin diskuterade de båda ledarna hur EU ska kunna föras ut ur den kris som uppstått och vilken position de ska inta inför EU-toppmötet senare i månaden.

För bara några veckor sedan utgjorde de två ledarna unionens nav, den tysk-franska axeln.

Numera leder Chirac ett Frankrike som just börjat vända sig bort från en EU-positiv attityd genom nejet i förra helgens folkomröstning om unionens författning.

Schröder som också är kraftigt försvagad av flera nederlag i delstatsval spelar nu plötsligt rollen som räddare av det europeiska projektet.

”Ta paus”

I tysk press framkom det i fredags att Schröder tänker föreslå en ”paus för reflektion” när EU:s 25 medlemsländer samlas till toppmöte 16–17 juni. Den tyska regeringen vill till varje pris förhindra att Storbritannien och premiärminister Tony Blair, som vid halvårsskiftet tar över ordförandeskapet i EU, får initiativet att lansera sina idéer om ett liberalare EU.

Några mer konkreta idéer om hur EU-författningen ska kunna räddas presenterades dock inte. Storbritannien har redan antytt att man på måndag kommer att meddela att det inte blir någon brittisk folkomröstning om EU-fördraget. Opinionsmätningar i Danmark pekar på att de danska väljarna precis som de franska och de nederländska kommer att avvisa författningen. Estland har sagt att man senarelägger sin ratificering av författningen till i höst.

Vill bryta dödläget

Ett annat samtalsämne var tvisteämnet EU:s långtidsbudget. Den tyske talesmannen sade att Tyskland är berett att inta en flexibel hållning för att nå en överenskommelse och bryta dödläget kring budgeten och att man kommer att visa det vid toppmötet.

TT-AFP

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter