SMHI varnar för blixthalka

Publicerad:
Uppdaterad:

Underkylt regn ökar risken för halka på vägarna

Om du inte bytt till vinterdäck än så är det hög tid nu. Det är redan halt i norra Sverige och framåt kvällen väntas underkylt regn ned över landet. Den första blixthalkan kan vara på väg.

SMHI varnar för underkylt regn i dag och i kväll. Det brukar också betyda halt på vägarna.

– Just nu är det minusgrader i luften och på vägbanorna. När det underkylda regnet kommer in blir det is på vägarna, säger Eva Brokhöj, meterolog på SMHI, till aftonbladet.se.

Underkylt regn

Vid 11-tiden hade det redan kommit in underkylt regn över Jämtlandsfjällen och på SMHI befarar man att det även kommer nå norra Dalarna och södra Norrland.

– Sedan rör sig fronten mot sydväst. Och det finns risk att det underkylda regnet når Stockholm och norra Götaland framåt kvällen.

För de sydligaste delarna av landet tror Eva Brokhöj att det ser ganska lugnt ut.

– Regnet ska ha löst upp sig när det kommer så långt ned.

Hög tid för vinterdäck

För personbilar är det krav på vinterdäck från 1 december till 31 mars, om det är vinterväglag. Men däcken ska på även före 1 december om väglaget kräver det. Enligt Vägverket är det vinterväglag när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan. Det är polisen som gör bedömningen om det är vinterväglag.

Redan vid 16-tiden på måndagen skedde en olycka där blixthalkan var boven i dramat.

En skolbuss med ett 30-tal skolbarn körde av vägen på riksväg 66 utanför Ludvika.

Alla ombord klarade sig oskadda.

– Bussen gled ned i diket. Men alla är oskadda. Ersättningsbuss är på väg, säger Hans-Åke Wickberg, räddningschef på Räddningstjänsten i Ludvika, till aftonbladet.se.

Johanna Melén

Publicerad: