Aktivister till attack

NYHETER

”Den här restaurangen säljer djurplågeri”

Foto: Nej till gäss Demonstranterna samlades utanför Pontus in the Greenhouse i går kväll, för att demonstrera mot att restaurangen serverar gåslever. ”Det här är den första demonstrationen vi genomför, men inte den sista”, säger en av demonstranterna.

Ett gåsleverkrig har brutit ut i Stockholm.

Här går aktivister till attack mot en restaurang som serverar den kontroversiella delikatessen.

– Det kommer sannolikt att bli fler, säger aktivisten Gunilla Stenhardt.

Föreningen Djurrättsalliansen har gjort ett utskick till ett 50-tal restauranger i Stockholm där de uppmanar krögarna att sluta servera Foie gras, gåslever.

I brevet skriver man att gässen, som föds upp i utlandet, utsätts för djurplågeri och att de tvångsmatas för att levern ska bli större.

Har slutat servera

Flera restauranger – bland andra Fredsgatan 12 och Stadshuskällaren – har reagerat på utskicket och plockat bort rätten från menyn. Men andra har också meddelat att de tänker fortsätta servera gåslever.

En av dem är Pontus in the Greenhouse i Gamla stan.

I går samlades tio aktivister ur Djurrättsalliansen utanför restaurangen för att genomföra sin första demonstration.

Med frasen ”Den här restaurangen serverar djurplågeri” tryckta på plakat och flygblad ville de få förbipasserande och gäster att bojkotta restaurangen.

”Vill att det stoppas”

– Jag är emot att man serverar gåslever och vill att det stoppas. Det här är den första demonstrationen vi genomför, men det lär sannolikt bli fler, säger Gunilla Stenhardt, medlem i föreningen.

Ett par vända vid dörren och en förbipasserande kvinna hotade att ringa polisen. Annars gick demonstrationen lugnt till.

– Vi märkte att det stod några utanför i kväll. Men vi reagerade inte särskilt mycket, säger hovmästaren senare.

Så här säger andra restauranger

Matas till döds

Foto: Gässen tvångsmatas för att levern ska bli större.

Clarence Frenker