Skolmassakern i Florida

Amerikansk bankjätte tar ställning i vapenfrågan: Gör vad vi kan

Av: 

Niklas Eriksson

NYHETER

Vapenlobbyn NRA tappade flera stora företags stöd efter skolmassakern i Parkland.

Nu går en av USA:s största banker ut och meddelar att de tänker kämpa för skärpta vapenlagar.

”Vi måste hålla vapen ur händerna på dem som vill skada” skriver bankjätten Citibank.

Nikolas Cruz, 19, sköt ihjäl 17 människor på gymnasieskolan Marjory Stoneman Douglas i Parkland, Florida, på alla hjärtans dag.

Efter massakern i Parkland har kraven på skärpta vapenlagar i USA återigen höjts, nya lagförslag har framförts och debatten gått varm.

Veckorna efter dådet gick flera amerikanska storföretag ut och drog tillbaka sitt stöd till den mäktiga amerikanska vapenlobbygruppen NRA. Bland annat stoppade flygjätten United Airlines och biluthyraren Hertz sina rabatter som NRA-medlemmar tidigare kunnat utnyttja, skriver New York Times.

NRA: Skamligt

24 februari, tio dagar efter skolmassakern, gick NRA ut med ett meddelande till de företag som avslutat samarbetet med dem och kallade deras agerade för en ”skamlig uppvisning i politisk och medborgerlig feghet”.

Och meddelandet fortsatte:

”I sinom tid kommer dessa företag att bytas ut mot andra som förstår att patriotism och en bestämd hängivenhet till de grundlagsskyddade friheterna hör till den marknad som de väldigt gärna vill höra till”.

Under torsdagskvällen, svensk tid, gick USA:s fjärde största bank ut och meddelade att de hör till dem som vill se förändring i USA – genom skärpta vapenlagar.

Citibank gick i ett uttalande ut med att de numera har en egen policy för vilka de ska göra affärer i hopp om att deras agerande ska leda till förbättringar.

Bankjätten skriver i sin så kallade ”kommersiella policy gällande vapen” att ”som samhälle vet vi alla att något måste förändras. Som företag känner vi att vi måste göra vad vi kan”.

Där står också att de kommer att kräva från nya partners att de inte säljer vapen till någon som utan godkänd bakgrundskontroll, bara säljer vapen till över 21 och inte säljer sådana vapenmodifikationer som gör att det möjligt att skjuta fler skott snabbare.

Vill ha ”ansvarsfull vapenhandel”

De skriver vidare att det inte handlar om någon ideologisk kamp för att få till stånd en vapenfri värld. I stället menar de att de vill ha en ”ansvarsfull vapenhandel” och att de numera bara tänker göra affärer med företag som håller med.

”De här åsikterna kring vapenhandel är sunt förnuft och har på senare tid fått stort stöd från allmänheten enligt nyligen genomförda opinionsundersökningar och det är förändringar som är lätta att genomföra”.

De avslutar sitt uttalande med att de förstår att deras agerande kommer väcka starka känslor, hos båda sidor i debatten:

”Vi har inte den perfekta lösningen men vi har kommit till slutsatsen att vi måste göra vad vi kan för att hålla vapen ur händerna på dem som vill skada. Och vi hoppas att vårt agerande kan hjälpa oss nå det livsviktiga målet”.

ANNONS EXTERN LÄNK

BLACK FRIDAY: Massor av rea på populär elektronik. Robotdamssugare, hörlurar, TV. Passa på att köp innan de tar slut

Webhallen

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Skolmassakern i Florida

Citibank

Vapen