Forskare: Därför blir du arg när du är hungrig

avBabs Drougge

Foto: Colourbox
Arkivbild.

Hamnar du också på krigsstigen när det gått för lång tid sedan senaste måltiden?

Nu har forskare äntligen knäckt nöten – här är förklaringen till varför dina nära och kära bör hålla sig undan när du är hungrig.

De flesta har varit där någon gång, somliga av oss dagligen. Plötsligt är bordsgrannens kaffesörplande extremt påtagligt, och att vända upp och ned på sitt eget skrivbord känns som en rimlig reaktion. När du i stället väljer att slänga ett öga på klockan som visar 11:48 får du din förklaring – dags för lunch.

Nu har ett gäng amerikanska forskare kommit fram till varför många av oss upplever vrede när vi blir hungriga, skriver brittiska Independent.

– Vi ser att man blir ”hangry” när man upplever ett obehag på grund av hunger, men tolkar den upplevelsen som starka känslor kring andra personer eller situationen du befinner dig i, säger Kristen Lindquist, doktor vid universitetet i North Carolina och medförfattare till studien, till Independent.

Triggas av obehagliga situationer

I studien fick 400 amerikaner först titta på antingen positivt, negativt, eller neutralt laddade bilder. Därefter fick de titta på tvetydiga kinesiska tecken och klassa dem som obehagliga eller behagliga på en skala från ett till sju.

Ju hungrigare deltagarna var, desto mer benägna var de att tolka piktogrammen som obehagliga. Effekten visade sig dock bara om deltagarna först fått se negativt laddade bilder.

– Tanken här är att de negativa bilderna erbjöd ett sammanhang för personerna att tolka sina hungerskänslor som att piktogrammen var obehagliga. Så det verkar vara något särskilt med obehagliga situationer, som får människor att dra på sina hungerskänslor mer än trevliga eller neutrala situationer, säger Jennifer MacCormack, doktorand och studiens huvudförfattare till Independent.

Medvetenhet kan vara lösning

Studien ger även en förklaring till varför vissa tenderar att bli mer ”hangry” än andra – och erbjuder en möjlig lösning.

Ju mer medveten man är om sina egna känslor, desto mindre påverkas humöret av hungern, enligt studien.

– Genom att helt enkelt ta ett steg tillbaka från den nuvarande situationen och känna efter hur du mår, kan du fortsätta att vara dig själv även när du är hungrig, säger Jennifer MacCormack till Independent.

ARTIKELN HANDLAR OM