Kuwait och Filippinerna enas om gästarbetare

avTT

Foto: Jon Gambrell/AP/TT
Kuwaits utrikesminister Sabah al-Khalid al-Sabah (på bilden) berättade om överenskommelsen under en gemensam presskonferens med sin filippinske motsvarighet Alan Peter Cayetano. Arkivbild.

Kuwait och Filippinerna har undertecknat ett avtal om att reglera arbetsvillkoren för gästarbetare, säger de två ländernas utrikesministrar vid en gemensam presskonferens. Det nya avtalet innebär att filippinska arbetare har rätt att behålla sin mobiltelefon, och att de även har rätt till en vilodag i veckan.

Överenskommelsen markerar slutet på ett gräl som nyligen ledde till att Filippinernas president Rodrigo Duterte förbjöd landets invånare att åka till Kuwait för att arbeta där. I februari infördes ett tillfälligt förbud sedan ett filippinskt hembiträde hittats mördad i sin arbetsgivares frys i Kuwait.

Runt 260 000 filippinska medborgare arbetar i Kuwait, många av dem som hembiträden. Duterte har anklagat Kuwait för att tvinga gästarbetarna till långa arbetsdagar och hävdat att kvinnor regelbundet våldtas.