Amerikansk tidning om Ivanka: Pappas lilla likätare

Bilderna på en firande Trump-familj samtidigt som palestinier dödas vid gränsen väcker upprörda känslor i hela världen.

Den amerikanska tidningen New York Daily News kallar Ivanka Trump för ”likätare” på sin förstasida i dag.

I går invigdes den amerikanska ambassaden i Jerusalem, med högtidligt firande. På plats i Israel fanns bland andra Trumps dotter och rådgivare Ivanka Trump och hennes man Jared Kushner.

Men samtidigt som firandet pågick dog minst 55 människor i sammandrabbningar på Gaza och Västbanken. Ett faktum som varken Donald Trump eller hans delegation på plats kommenterade närmare. Istället twittrade Trump:

”En stor dag för Israel”.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu fyllde i:

”Det är en stor dag för fred”.

Den makabra kontrasten väcker i dag upprördhet i stora delar av världen. Så även i USA. Trump och Netanyahu öste under måndagen lovord över varandra – men i medier är tonen stundtals hätsk.

New York Times kolumnist Michelle Goldberg kallar invigningen ”ett groteskt spektakel”. Tabloiden New York Daily News går ett par steg längre.

På sin förstasida i dag syns en leende Ivanka Trump bredvid en inklippt bild på en död palestinier.

Rubriken: ”Pappas lilla ghoul”. En ghoul är en varelse ur arabiskt folkminne som på svenska brukar översättas som ”likätare” eller ”gengångare” (konkurrenten New York Post valde en helt annan vinkel).

Fem kongressledamöter har också fördömt dödandet av palestinier i ett gemensamt uttalande.

Från Vita huset och ledande politiker i USA var tongångarna annorlunda. Protesterna beskrevs av Vita husets talesperson Raj Shah på måndagen – den dödligaste dagen sedan Gazakriget år 2014 – som ett försök att sprida propaganda från Hamas håll, rapporterar Reuters.

– Ansvaret för dessa tragiska dödsfall ligger helt och hållet på Hamas. De har avsiktligt och cyniskt provocerat fram denna respons, sa Shah på en presskonferens.

En rad olika regeringar och människorättsgrupper har dock protesterat mot våldet. Sydafrika och Turkiet har kallat hem sina ambassadörer i Israel. Frankrikes president Emmanuel Macron "fördömer våldet från israeliska styrkor mot demonstranter" Gazaremsan och upprepar sitt motstånd mot USA:s ambassadflytt, skriver TT.

Kuwait tog på måndagen fram ett uttalande till FN:s säkerhetsråd som skulle innehålla ett krav om en oberoende utredning av det blodiga dygnet – men det blockerades av USA.

Sverige har även, tillsammans med två tredjedelar av säkerhetsrådet, skickat ett brev till FN:s chef António Guterres, där man uttrycker en djup oro kring att FN-resolutionen som kräver att Israel upphör med byggande på ockuperad palestinsk mark inte efterlevs, skriver Reuters.

Publisert:

LÄS VIDARE