Det här vet vi om fejkade mordet

avTT

Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT
Ryske journalisten Arkadij Babtjenko i mitten, Vasyl Hrytsak, chefen för Ukrainas säkerhetstjänst, till vänster, och Ukrainas riksåklagare Jurij Lutsenko till höger.

Här reder vi ut vad vi vet och vad vi inte vet om det fejkade mordet på journalisten Arkadij Babtjenko.

Vad hände?

Under tisdagen rapporterade ukrainska myndigheter att den ryske 41-årige journalisten Arkadij Babtjenko skjutits ihjäl vid sitt hem i den ukrainska huvudstaden Kiev. Polisen uppgav att det misstänkta brottet kopplades till Babtjenkos arbete som journalist.

Enligt en ukrainsk polistalesperson hittades Babtjenko av sin fru i en pöl av blod efter att hon hade hört skott. Det påstods att journalisten sedan dog i ambulansen på väg till sjukhus.

Mindre än 24 timmar senare, på onsdagen, dök så Arkadij Babtjenko själv upp livs levande under en presskonferens tillsammans med ukrainsk säkerhetstjänst. Där berättade säkerhetstjänsten att de fejkat mordet för att undvika ett mordförsök från ryskt håll och för att avslöja dem som planerade det. Babtjenko tackade den ukrainska säkerhetstjänsten för att ha räddat hans liv.

En gripen

En person har gripits, enligt Vasyl Hrytsak, chefen för Ukrainas säkerhetstjänst. Det rör sig om en ukrainsk medborgare som rekryterats av Ryssland, misstänkt för att ha beställt mordet och därmed fått motsvarande drygt 350 000 kronor av rysk säkerhetstjänst, enligt Hrytsak.

Vem är Babtjenko?

Journalist som rapporterat om striderna mellan pro-ryska separatister och ukrainska regeringsstyrkor i östra Ukraina, samt den ryska annekteringen av Krimhalvön. Han lever i exil i Ukraina.

Babtjenko har skrivit för den oppositionella tidningen Novaya Gazeta och anklagat ryska myndigheter för mord på Kremlkritiker.

Han lämnade Ryssland i februari 2017 efter att ha mottagit hot, skriver AFP. Han bodde först i Tjeckien, sedan i Israel, innan han flyttade till Kiev. Vad han stod under för hot när mordet iscensattes är oklart, men enligt Ukrainas säkerhetstjänst SBU var han en av 30 personer som skulle dödas.

Vilka är följderna?

Det påstådda mordet har lett till ett ordkrig mellan Ukraina och Ryssland. Det ledde också till en våg av fördömanden från europeiska länder och USA, samt skakade om journalistbranschen i både Ukraina och Ryssland.

Vissa medieorganisationer har riktat kritik mot Ukraina och sagt att iscensättningen underminerar förtroendet för journalister, medan andra har sagt att Kreml fått en propagandagåva.

Reportrar utan gränsers generalsekreterare Christophe Deloire beskrev händelsen som ett "patetiskt trick".

Ryssland har fördömt vad de kallar en "antirysk provokation". Kreml beskriver historien som "konstig" och säger att man fortfarande betraktar Ukraina som farligt för journalister.

Babtjenko hyllade dock händelsen och skrev senare på Twitter att han ska dö när han är 96 år gammal och har dansat på Rysslands president Vladimir Putins grav.