Här filmas chauffören – när han rattsurfar

avMiriam Bratt

NYHETER

När Khim Hjern, 41, från Stockholmsförorten Sundbyberg skulle ta anslutningsbuss hem efter resan med Eckerölinjen hände något som fick honom att reagera.

Busschauffören hade knappt börjat köra innan han tog fram mobilen.

– Det kan ju springa ut ett barn eller vad som helst. Det var lite läskigt, säger Khim.

I torsdags var Khim Hjern, 41, och hans svägerska på väg hem efter en resa med Eckerölinjen. De fick åka anslutningsbuss från Grisslehamn till Danderyds sjukhus, men strax efter att busschauffören lagt i gasen reagerade svägerskan på något. Chauffören tog fram mobilen bakom ratten.

– Det såg ut som att han satt och läste något. Det höll på ett bra tag, säger Khim.

Svägerskan började filma och uppmärksammade Khim på händelsen.

1 av 2 | Foto: Privat

Khim uppskattar att busschauffören höll på med mobilen samtidigt som han körde under ungefär fem minuter. Khim menar också att hastigheten legat på allt mellan 30 och 70 kilometer i timmen under tiden.

– Men hastigheten spelar ingen roll, det kan ju springa ut ett barn eller vad som helst. Det var lite läskigt, säger han.

Kritiken: Borde sagt till

Efter händelsen la en anhörig till Khim ut filmen på Facebook och inlägget har fått stor spridning. I skrivande stund har över 5 000 personer delat inlägget.

I kommentarsfältet riktas stark kritik mot busschauffören, men flera användare kommenterar även att Khim och hans sällskap borde ha sagt till chauffören.

– Vi skulle ha gått fram och sagt något på en gång, men det är lätt att vara efterklok, säger Khim.

Flera personer uppmanar även sällskapet att anmäla händelsen.

Foto: Therese Andersson / Eckerölinjen
Tomas Karlsson är vd på Eckerölinjen.

När Aftonbladet når Tomas Karlsson som är vd på Eckerölinjen känner han väl till händelsen. Under helgen har han fått flera samtal och mejl från folk som sett filmen på Facebook.

– Så fort det här kom till vår kännedom under lördagen tog vi kontakt med samtliga bussbolag som vi samarbetar med.

Eckerölinjen: Tar kraftigt avstånd

Tomas berättar att det bussbolag som hanterade den här resan fått order om att den busschaufför som syns i filmen inte längre får köra för Eckerölinjens räkning.

– Jag vet att bussbolaget och deras ledning också tar kraftigt avstånd från det här. Det här är nog en enskild person, som förmodligen inte kommer ha sitt jobb kvar, säger Tomas som inte vill uppge vilket bussbolag det gäller.

Eckerölinjen uppmuntrar alla resenärer som ser säkerhetsrisker i samband med resorna att höra av sig. Tomas ber även om ursäkt till de resenärer som åkte med den här chauffören under torsdagen.

– Det här är en chaufför som sätter personers säkerhet i fara. Det finns inte några ursäkter.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bussar

Trafik

Stockholm