Peter Madsen vill ha sänkt straff

Peter Madsen vill ha kortare straff för mordet på Kim Wall.

Uppfinnaren nekar dock inte längre till att ha dödat den svenska journalisten.

”Överklagandet berör endast strafflängden och inte skuldfrågan”, skriver åklagaren i Köpenhamn på Twitter.

Informationen om den den överraskande vändningen i det mycket uppmärksammade mordfallet kom på Köpenhamnsåklagarens Twitterkonto.

Det står nu klart att överklagandet bara kommer att gälla strafftiden, och inte skuldfrågan. Det innebär att Peter Madsen inte motsätter sig att dömas för mord.

47-åringen begär dock att få sitt livstidsstraff sänkt. Åklagaren vill å sin sida att straffet står fast.

”Överklagande kommer endast att beröra strafflängden och inte skuldfrågan”, skriver åklagaren.

Dömdes till livstid

Den 25 april dömde Köpenhams byret Peter Madsen till livstids fängelse för mordet på Kim Wall, 30. En enig rätt fann det bevisat att Madsen planerat mordet i förväg och sedan styckat kroppen för att dölja spåren.

– Den anklagade har inte kommit med någon trovärdig förklaring till varför han tagit med de föremål som använts i ubåten, sa domaren Anette Burkø när redogjorde för domskälen.

Yrkade på kort straff

Samma dag som domen föll så meddelade Peter Madsens försvarare Betina Hald Engmark att den skulle överklagas. Hon hade begärt att Madsen skulle dömas till sex månaders fängelse för brott mot griftefriden.

Under rättsprocessen lämnade Peter Madsen olika förklaringar till vad som hände när Kim Wall dog ombord på ubåten Nautilus. Fram tills nu har han dock konsekvent nekat till att ha mördat henne.

Det är ännu inte bestämt när överklagandet ska tas upp i landsrätten, som motsvarar den svenska hovrätten.

Publisert:

LÄS VIDARE