Hemligheter efterlyses för publicering

Av:  TT

Folklivsarkivet vill läsa din dagbok. Arkivbild.
Folklivsarkivet vill läsa din dagbok. Arkivbild.

Allt är av intresse. Vilka du möter, vad du äter, vad du gör eller vad du läser. Just i dag, den 12 maj, vill Folklivsarkivet i Lund läsa dina dagboksanteckningar och få veta allt om dig och ditt liv.

Fenomenet att samla in dagböcker är gammalt. Det var något som Mass Observation Archive (MOA) i Storbritannien gjorde redan 1937 i samband med George VI:s kröning och dagboksanteckningarna från den 12 maj det året har gett en unik inblick i det dagliga livet under 1930-talet.

Men nu är det dags igen. Under 2000-talet återupptog MOA uppropet varpå Folklivsarkivet i Lund har kommit att ansluta sig. I dag den 12 maj är det tredje året i rad som man uppmanar svenskarna att skicka in sina vardagsberättelser.

Flera länder deltar

Göran Sjögård, arkivchef på Folklivsarkivet, vill att man skriver om allt mellan himmel och jord.

– Du kan berätta om hur du stiger upp på morgonen, vad du gjort under dagen och hur den förflutit med aktiviteter och andra verksamheter. Det som skiljer det här från andra frågelistor som vi samlar in är att det här fångar en helhet, säger han.

Sverige är bara ett i raden av länder som deltar i projektet – och det är det som gör det hela så spännande, säger Göran Sjögård.

– Den 12 maj betyder kanske inte så mycket för oss svenskar, men det är roligt att det är internationellt och att man i framtiden kommer kunna se vad människor på olika ställen gjorde denna dag. Det kan vara rätt olika levnadsförhållanden.

"Ska vara en tidsspegling"

Hittills har arkivet i Lund samlat in cirka 500 dagböcker vilka kommer att arkiveras, men även finnas tillgängliga för allmänheten, studenter och forskare att läsa på Folklivsarkivet. Alla från 15 år och uppåt kan delta. Yngre personer kan också skicka in bidrag, men behöver en målsmans godkännande.

Författarna har månaden ut på sig att skicka in sina bidrag, men anteckningarna måste handla om just den 12 maj. Förhoppningen är att så många möjligt ska vilja dela med sig – och gärna med olika typer av bakgrund, säger Göran Sjögård.

– Tanken är att det ska vara en tidsspegling och att vi genom dagböckerna ska kunna få fram det som är lite speciellt med vår tid. Att människor om 40–50 år ska få en mer ingående bild över hur människor lever i Sverige just nu, säger han.

Publisert: