Stenkastare använde brand som lockbete

NYHETER

När räddningstjänsten åkte ut för att släcka en brand i Uddevalla möttes de av stenkastande ungdomar. Räddningsledaren Peter Muld misstänker att branden var anlagd för att locka dit brandmännen.

– Det finns ingen annan anledning att tända på bråte mitt på en öppen väg och mitt på en bro om man inte vill ha dit oss, säger han till TT.

Larmet om branden kom in vid 01-tiden, natten mot söndagen, rapporterar SR P4 Väst. När räddningstjänsten hade omkring 50 meter kvar till brandplatsen började ungdomarna kasta sten mot bilarna. Säkerhetsläget sågs som så allvarligt att räddningstjänsten åkte därifrån utan att släcka branden.

Tre män omhändertogs

Enligt polisen befann sig 10 till 15 ungdomar på platsen och 3 unga män blev omhändertagna efter att de vägrat att lämna platsen.

– Det har setts att någon startat branden så att räddningstjänsten ska komma dit, säger Jenny Widén vid polisen till TT.

Peter Muld konstaterar att händelsen kommer att påverka hur räddningstjänsten agerar i området.

– Det är oroväckande att det blir så här. Vi är inte till för att åka och bli stenkastade på, vi åker dit för att hjälpa folk. Nästa gång kan det vara en lägenhet som brinner. Det här innebär att vi inte kan göra vårt arbete fullt ut och hjälpa allmänheten utan att polisen är med.

"Får konsekvenser"

TT: Tror du att ungdomarna fattar vilka konsekvenser det här får?

– De är inte dumma i huvudet, de måste förstå att det får konsekvenser. Det är väldigt, väldigt synd om de boende i området, för det är en klick ungdomar som gör det här och det är de oskyldiga som drabbas.

Ingen ska ha skadats under händelsen som rubriceras som upplopp.