Helen, 32, fastnade i dörrarna på bussen

Foto: Privat / TT
Helen fastnade med matkassen i bussdörren.
NYHETER

Busschauffören stängde dörrarna – och Helen fastnade med matkassen. Hon drogs med fordonet och fick inte ens en ursäkt när chauffören stannat.

– Ett ”oj, gick det bra” hade väl varit vanligt hyfs i varje fall, säger hon.

Det var på söndagskvällen som Helen Järvinen, 32, från Umeå var på väg hem från att ha handlat mat på ICA Maxi på Strömpilen. Hon tog bussen hem eftersom det var mycket att bära.

När det var dags att kliva av hade bussen inte kört in till kanten utan stannat en bit från. Eftersom en hel del snö fallit bestämde hon sig för att kliva av sakta för att ta det försiktigt och undvika halka.

– Jag har nedsatt syn på ett öga efter en operation också, så jag valde att hålla mig i räcket i bussen och börja kliva ned, säger Helen.

Släpades med bussen

Då började bussdörrarna plötsligt stängas trots att hon inte var ute än. Helen lyckades ta sig ut, men matkassen som satt fast i hennes handled blev kvar på insidan.

Bussen började köra – och Helen drogs med. Hon berättar att hon blev panikslagen och började banka på dörren. Då stannade bussen.

– Han öppnade dörren, så jag skrek ”vad håller du på med?”. Jag var så uppe i varv, men han sa ingenting. Bara ett ”oj, gick det bra” hade väl varit vanligt hyfs i varje fall.

När Helen lyckats ta sig ut körde busschauffören vidare utan ett ord. Hon tog sig hem och valde att berätta om händelsen på sin privata Facebooksida och i ett inlägg i en lokal Umeågrupp.

– Det är många som berättar att det har hänt tidigare, både med det här bussbolaget och med den här busschauffören. Folk tycker att det är bra att jag berättar, säger Helen.

Bussbolaget ber om ursäkt

Under måndagen har hon varit i kontakt med bussbolaget Transdev, som kör bussarna i Umeå. De har bett om ursäkt och lovat att utreda saken, samt prata med den berörda busschauffören.

– Jag hoppas väl lite på någon ordentlig ursäkt och kanske någon kompensation, ett busskort eller så. Tänk om det är min mormor som är 92 som fastnar nästa gång, hon hade ju farit omkull direkt.

Harriett Söder är pressansvarig på Länstrafiken i Västerbotten. Hon vågar inte uttala sig om vad det kan bli för kompensation, och avvaktar Transdevs utredning.

– Självklart beklagar vi det som hänt. Vi vill att alla resenärer upplever en trygg resa, men det är oerhört mycket människor så det är en utmaning, säger Söder.