Lurar pengar av äldre – låtsas ha blivit rånad

NYHETER

En 46-årig man i Malmö lurar äldre på pengar.

Han låtsas att han blivit bestulen på nycklar och plånbok – och ber att få låna pengar till låssmed. Nu har han gripits för femte gången.

– Han börjar om så fort han släpps ut, säger Lars Förstell, presstalesman för Malmöpolisen.

Foto: TT

Mannen är sedan länge känd av polisen i Malmö. I många år har han lurat gamla personer på pengar.

Lars Förstell på Malmöpolisen berättar hur 46-åringen går tillväga.

Mannen ringer på hemma hos någon äldre person och säger att han blivit utsatt för ett rån och blivit av med nycklar och plånbok. Han behöver därför låna pengar till låssmed för att komma in i sin bostad. Ibland säger mannen att han är en granne och bor i närheten.

Dömd fyra gånger

– Han vädjar till deras medmänsklighet och säger vilken svår situation han är i. Han säger att han kommer tillbaka med pengarna inom någon timme.

Enligt polisen rör det sig om några hundralappar eller någon tusenlapp, ibland 2 000 kronor, varje gång.

Inom loppet av fyra år har 46-åringen dömts för bedrägeri fyra gånger, enligt Kvällsposten, ena gången för 19 fall av bedrägeri.

– Det förefaller som om han börjar om så fort hans släpps fri, säger Lars Förstell.

Avvek från behandling

Mannen har förutom fängelse även dömts till kontraktsvård, men senast avvek han från behandlingshemmet. Det dröjde inte länge innan han greps på nytt, nu i januari, sedan han åter lurat en äldre dam på pengar och dessutom bestulit henne på både pengar och smycken i hennes hem. En granne anade oråd och larmade polisen.

– Mannen är häktad nu, säger Lars Förstell.
Han misstänks för 16 nya bedrägerier.

– Han behöver hjälp med sitt missbruk som jag bedömer det, för det är det som driver honom till brottslighet.

Hur ska man kunna skydda sig mot den här typen av bedrägerier?

– Framförallt gäller det klassiska rådet: släpp inte in någon främmande i din bostad. Om det är en person som vill låna pengar på det här viset, lite akut, så är det sällan som berättelsen stämmer, utan det kan vara frågan om bedrägeri, säger Lars Förstell.

– Det är även bra om grannar är uppmärksamma på om det springer främlingar i huset. Man kan fråga dem vad de gör där och om man kan hjälpa till med något – brottslingar vill inte att någon lägger märke till dem.