Trumps rådgivare: Hans påstående var ”alternativa fakta”

avStaffan Dickson

1 av 5

Vita husets pressekreterare Sean Spicer sa att publiken vid Kapitolium var den största ”som någonsin bevittnat en presidentinstallation, punkt”.

I en ny intervju i NBC pressas Trumps rådgivare Kellyanne Conway om Spicers falska påståenden.

– Han gav alternativa fakta, säger hon.

Dagen efter sin installationsceremoni gick Donald Trump till hård attack mot amerikanska medier. Trump anklagade bland annat en tv-station för att ljuga om antalet åskådare när han svor ämbetseden.
– De visade upp ett fält där det knappt stod någon och så sade de att Donald Trump inte drog så mycket folk.

I sitt tal på CIA:s högkvarter återkom Trump flera gånger till frågan om antalet åskådare. Han sa att grönområdet vid Kapitolium var fullt.

– Jag höll ett tal. Jag blickade ut, det såg ut som en miljon, en och en halv miljoner människor, sade Trump.
– Ni såg det. Fullpackat. Sedan går jag upp nu på morgonen, sätter på tv:n och så visar de ett tomt fält. Vänta lite nu, tänkte jag.

Senare på lördagen kommenterade även Vita husets pressekreterare Sean Spicer publiksiffran.

– Det här var den största publik som någonsin bevittnat en installation. Punkt.

– Presidenten är fast besluten om att ena det här landet. Den här typen av oärlighet gör det svårare. Det har varit mycket snack i medierna om att hålla Donald Trump ansvarig. Jag är här för att säga till er: Det går åt båda hållen. Vi tänker hålla pressen ansvarig också.

Spicer avslutade sedan presskonferensen och lämnade lokalen – utan att svara på några frågor.

”Alternativa fakta är inte fakta”

Även om det inte finns några siffror på exakt hur stor publiken vid installationsceremonin var visar flygfoton från bildbyrån Getty att Obama tycks ha dragit en betydligt större publik när han svors in 2009.

Dessutom visar statistik från Washington DC:s tunnelbana att antalet resenärer klockan 11 i fredags uppgick till 193 000 dittills den dagen. Det kan jämföras med 513 000 vid samma klockslag vid Obamas installation 2009.
Och på lördagen, då den stora Trumpkritiska jämställdhetsmarschen hölls i Washington, var antalet t-baneresenärer uppe i 275 000 klockan 11.

I en intervju i NBC-programmet ”Meet the press” får Donald Trumps rådgivare Kellyanne Conway frågan varför Vita huset skickat ut Sean Spicer till pressträffen med det falska påståendet att publiken vid Trumps installation var den största någonsin.
– Du säger att det är lögn. Sean Spicer, vår pressekreterare, gav alternativa fakta, säger hon till programledaren Chuck Todd.
– Alternativa fakta är inte fakta, de är lögner, svarar Todd.

”Tvingas gå ut med alternativ fakta”

Senare i intervjun frågar Chuck Todd igen varför Sean Spicer gjorde falska påståenden.
– Vad var motivet för den här löjliga förvrängningen av publikens storlek?
– Ditt jobb är inte att kalla saker som sägs av vår pressekreterare och vår president för löjliga. Det är inte ditt jobb, svarar Conway.
– Kan du svara på frågan? Varför gjorde han det här? Du har inte svarat på det – det är bara en fråga, säger Chuck Todd.
– Jag svarar så här: Tänk på vad du just sagt till dina tittare. Det är därför vi känner oss tvingade att rensa luften och gå ut med alternativa fakta, säger Kellyanne Conway.

Donald Trumps stabschef Reince Priebus säger på söndagen att ”publikens storlek inte är poängen”.

– Poängen är attackerna och försöken att göra den här presidenten illegitim på en dag, och vi kommer inte att sitta still och ta det, säger han i en intervju med Fox News Sunday.