Syrien

Wallström om Trumps "krigsförklaring"

avMartin Schori

1 av 2 | Foto: JONATHAN ERNST / TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump förbereder enligt amerikanska medier ”krig” mot FN, där Sverige nu är ordförande i säkerhetsrådet.

Men i en intervju med nyhetsbyrån AP säger svenska utrikesministern Margot Wallström att hon ändå är hoppfull.

Som Aftonbladet tidigare berättat är den tillträdande presidenten Donald Trump och flera andra tunga politiker rasande över resolutionen som kritiserar de israeliska bosättningarna – och hotar med att stoppa finansieringen av FN.

Amerikanska medier har talat om ett kommande ”krig” mot världsorganisationen.

”Klubb för människor som vill prata”

Donald Trump kallade också nyligen FN för ”en klubb för människor som vill samlas, prata och ha roligt” och flaggar för att ”saker och ting kommer att vara annorlunda efter den 20 januari”, när han formellt intar Vita huset.

Sedan den 1 januari är Sverige ordförande i FN:s säkerhetsråd. Utrikesminister Margot Wallström säger i en intervju med nyhetsbyrån AP att hon tycker att Trump ska bedömas utifrån sina handlingar, inte sina tweets och utspel.

– Vi hoppas att detta är ett rationellt förhållningssätt som kommer att hjälpa oss. Vi tror att det starka FN också kommer att vara bra… för att ”make America stay great”, säger Wallström enligt SVT.

I dag ska FN:s nytillträdde generalsekreterare António Guterres berätta om sina tankar för FN. Han har tidigare kallat Trump till krismöte om organisationens framtid. FN står inför en rad utmaningar och förändringar, inte minst kraven på ett reformerat system har ökat efter säkerhetsrådets oförmåga att lösa Syrien-kriget.

”Om man vill ha fred så ska man förbereda sig för krig”

I intervjun med AP säger Wallström att Sverige och Guterres är eniga i uppfattningen om att konflikt-prevention är högsta prioritet.

– Man brukade säga att om man vill ha fred så ska man förbereda sig för krig. I stället tycker jag att vi måste erkänna att om du vill ha fred så måste du förbereda dig för fred – och det är det vi är intresserade av, säger hon enligt SVT.

ARTIKELN HANDLAR OM