Kvinna stämmer Donald Trump för förtal

NYHETER

WASHINGTON. En av kvinnorna som anklagat Donald Trump för sexövergrepp stämmer honom – för förtal.

Det är Summer Zervos, tidigare deltagare i tv-serien ”The Apprentice”, som drar den blivande presidenten inför rätta.

– Ingen står över lagen i USA, säger advokaten Gloria Allred.

1 av 2 | Foto: VALERIE MACON / AFP
Summer Zervos på dagens presskonferens i Los Angeles.

Advokaten Gloria Allred och Summer Zervos berättar om stämningen och anklagelserna under en presskonferens i Los Angeles.

De stämmer Donald Trump för förtal. Detta efter att Trump hävdat att Zervos ljuger när hon anklagar honom för att ha kysst och tafsat på henne mot hennes vilja.

– Det här är ett sätt att kräva at Donald Trump tar ansvar för sina handlingar, säger Gloria Allred.

Var med i tv-program

Summer Zervos medverkade i den femte säsongen av reality-serien ”The Apprentice”, som Donald Trump ledde.

– I stämningsansökan hävdar min klient att Donald Trump har utsatt henne för ovälkommen sexuell beröring, säger Gloria Allred.

– Vid tiden då detta ägde rum berättade hon om det för sin familj och sina vänner, men hon gjorde inget annat. Hon trodde att Mr Trumps beteende kanske var ett test, eller att han ångrade sig.

Skröt om övergrepp

I likhet med flera andra kvinnor fick dock skandalvideon som publicerades under valrörelsen, där Donald Trump skryter om att begå sexuella övergrepp, Summer Zervos att reagera.

– Där beskrev han ett beteende som stämde med det som hänt henne. Då kunde hon inte förklara bort det med att det kunde ha varit ett misstag eller att han skämdes, säger Gloria Allred.

Under en presidentdebatt förnekade Donald Trump att han gjort sig skyldig till beteendet som han beskrev i videon. Efter det gick flera kvinnor ut och vittnade om att miljardären utsatt dem för sexuella övergrepp.

– Min klient visste att Trump ljög, för det amerikanska folket och för världen. Hon kände ett ansvar att berätta om detta för allmänheten.

Kräver erkännande

Donald Trumps svarade på kvinnornas anklagelser genom att hota att stämma dem.

Enligt miljardären var deras mål att skada hans kampanj.

– Varenda en av de här lögnarna kommer att bli stämda när valet är över, sa Donald Trump ett tal i oktober, som egentligen var tänkt att handla om hans plan för de första 100 dagarna som president.

Via sitt ombud uppger Summer Zervos att hon är villig att dra tillbaka sin stämning – om Donald Trump tar tillbaka sitt stämningshot och medger att det hon berättat är sant.

– Det här är ett sätt att kräva att Donald Trump tar ansvar för sina handlingar.

– Vi stämmer mäktigaste människan i världen. Men det är skönheten i vårt rättssystem: Ingen står över lagen, säger Gloria Allred.

Donald Trump har ännu inte kommenterat stämningen.

ARTIKELN HANDLAR OM