Jimmie Åkesson om AKB: Hon har varit mest nykter mot oss

NYHETER

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson tror att Anna Kinberg Batras avgång som Moderaternas ledare kan skada hans eget parti.

– Hon har varit den av partiledarna inom borgerligheten som har varit mest nykter det senaste året i förhållande till oss, säger han till DN.

Samtidigt passar SD-ledaren på att ge en rejäl känga till Annie Lööf (C) för att gång på gång rädda statsminister Stefan Löfven (S).

Foto: PONTUS ORRE
Anna Kinberg Batra och SD:s partiledare Jimmie Åkesson

Det var i fredags som Moderaternas Anna Kinberg Batra, efter flera dagars hård turbulens, meddelade att hon avgår som partiledare.

– Jag är stolt över förtroenden jag fick att vara partiledare och att bli Moderaternas första kvinnliga partiledare, sa AKB under pressträffen.

Under lördagen ska Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson hålla sitt sommartal i hemstaden Sölvesborg i Blekinge, som bland annat kommer att handla om förslag på åtgärder för att skydda vårdpersonal från våld.

AKB – mest nykter mot oss

I en intervju med Dagens Nyheter säger SD-ledaren att han beklagar M-ledarens då hon, i och med sitt öppnande mot partiet i januari, har varit den partiledare som haft bäst inställning till SD under den senaste tiden.

– Anna Kinberg Batra har varit den av partiledarna inom borgerligheten som har varit mest nykter det senaste året i förhållande till oss, säger Åkesson till DN och tillägger att partiledarbytet kan vara negativt för SD.

– Det är inte säkert att det är bra, säger Jimmie Åkesson till DN.

Åkesson: Lööf är den bästa socialdemokraten

Samtidigt passar även Åkesson på att rikta hård kritik mot Centerpartiets Annie Lööf som han menar flera gånger har räddat statsminister Stefan Löfven (S) – senast vid med regeringskrisen i juli.

– Det är Annie Lööf som bromsar hela tiden. Det var någon som sa till mig häromdagen att hon är den bästa socialdemokraten vi har i det här landet. Hon är den som gång på gång räddar Stefan Löfvens regering.

ARTIKELN HANDLAR OM