Nordkorea skrämmer nästan lika mycket som klimathotet

NYHETER

56 procent av Sveriges befolkning är oroliga för konsekvenserna av konflikten på Koreahalvön.

Det visar en ny opinionsundersökning från Aftonbladet/Inizio.

Samtidigt finns det ett hot som skrämmer folk mer än något annat – klimathotet.

Foto: / TT / NTB Scanpix

Undersökningen är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket.

Undersökningen omfattar 1029 intervjuer under perioden
5-8 september 2017 och är genomförd som en webbundersökning.

Personerna tillfrågades om sina farhågor, situationer som de oroar sig för och det framkom att konflikten på Koreahalvön är det som skrämmer folk näst mest.

Äldre oroar sig mer än yngre

56 procent av de tillfrågade svarar att de är mycket/ganska oroliga för att konflikten med Nordkorea ska eskalera till krig. Fler kvinnor än män är oroliga och äldre personer oroar sig mer än yngre.

Sverigedemokraternas sympatisörer är minst oroliga av alla riksdagspartiers väljare i frågan om Nordkorea.

Allra mest oroliga är Centerpartiets väljare. Av dessa svarar hela 70 procent att de är oroliga att Nordkoreakonflikten ska bryta ut i krig.

SD-väljare är rädda för Ebola och lågkonjuktur

Dock är denna fråga endast på en andraplats gällande vad som håller folk vakna om nätterna. 66 procent av de tillfrågade svarar att de är oroliga för global uppvärmning. Även här är kvinnor något mer oroliga än män. Och inte helt oväntat svarar 100 procent av Miljöpartiets väljare att de är rädda för global uppvärmning.

Av Sverigedemokraternas väljare är det endast 43 procent som oroar sig för klimatet och även här är deras väljare minst engagerade jämfört med folk som röstar på andra partier.

SD-väljare är däremot mest oroliga för att de ska bli av med jobbet och näst mest (efter KD-väljare) för att en epidemi, tex Ebola ska drabba Sverige. 44 procent av SD-sympatisörerna oroar sig också för Sverige ska drabbas av en lågkonjuktur.

ARTIKELN HANDLAR OM